• Посилання скопійовано

Як дисконтувати процентну заборгованість за договором, який пролонгується декілька разів?

У підприємства є заборгованість за кредитом від нерезидента з нарахуванням процентів на неї. Кредит отримано в 2015 році, потім строк його погашення пролонговано до 2018 року, а потім ще раз пролонговано до травня 2020 року. Чи потрібно дисконтувати таку заборгованість?

Щодо змін в бухобліку довгострокової заборгованості читайте наш аналітичний матеріал.

Зокрема, завдяки внесеним змінам наказом Мінфіну №379, дисконтуванню підлягає вся довгострокова заборгованість (більше 1 року): як дебіторська, так і кредиторська, а не тільки та, яка передбачає сплату (отримання) відсотків.

Однак є норми П(С)БО 19, у Додатку до якого зазначається, що дисконтування не здійснюється для короткострокової заборгованості (як кредиторської, так і дебіторської), якщо  різниця  між  номінальною сумою зобов'язання та дисконтованою сумою є несуттєвою (менше 5% номінальної вартості). Відповідно, якщо ця різниця є суттєвою, то вона підлягає дисконтуванню.

Отже, дисконтування тепер стосується будь-якої грошової дебіторської та кредиторської заборгованості, а не лише процентної. Але в загальному тільки довгострокової заборгованості (більше 1 року), хоча із поточною (менше 1 року) також можливий варіант дисконтування.

У даному випадку на заборгованість нараховуються відсотки, тому вона повинна була дисконтуватися в 2015 – 2019 роках на кожну дату балансу в цьому періоді. Зокрема, на кожну дату балансу потрібно аналізувати, чи є заборгованість довгостроковою на цю дату, наприклад:

  • станом на 31.12.2015 року заборгованість вперше пролонговано до 2018 року, а отже, на цю дату вона довгострокова и повинна дисконтуватися. Також заборгованість дисконтується протягом всього 2016 року;
  • на дати балансу 2017 та 2018 року до моменту другої пролонгації заборгованість може розглядатись як короткострокова, якщо пролонгований  строк її погашення у 2018 році настає менше ніж через рік з дати балансу;
  • після другої пролонгації у 2018 році до 05.2020  року заборгованість знову стає довгостроковою в залежності від того, чи настає дата 05.2020 пізніше ніж через рік з дати балансу. Це буде справедливо для дат балансу по 31.03.2019 р. включно. Станом на 30.06.2019 р. ця заборгованість вже стає поточною і не дисконтується.

Якщо згодом строк погашення кредиту буде ще раз пролонговано, заборгованість знову стає довгостроковою.

Звертаємо увагу, що можна скористатися нормою абз. 2 ст. 1049 ЦКУ, відповідно для якої якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом 30 днів від дня пред'явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором. У такому у разі для цілей обліку така позика не може бути визнаною як довгостроковою, а отже, має обліковуватися як поточна заборгованість.

 ***

Також читайте: 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.202480
  • Чи можна скасувати подані Повідомлення КІК?
    Фізособа помилково подала Повідомлення КІК. Чи потрібно і чи можливо скасувати вже подане Повідомлення?
    11.03.202440
  • Податкова соцпільга на двох дітей, одна з яких дитина з інвалідністю: два випадки
    Два випадки ПСП на дітей: 1) Працівник має двох дітей, одна з яких дитина з інвалідністю, діти до 15 років. Який розмір ПСП та кількість додаткової відпустки на дітей у цьому випадку? 2) Працівник має двоє дітей, одна з яких дитина з інвалідністю, вік дітей 9 та 16 років. Який розмір ПСП та кількість днів відпустки на дітей?
    31.01.202425
  • Як визначити загальний дохід резидента Дія. Сіті за Законом №1667?
    Одним із критеріїв збереження статусу резидента Дія. Сіті є виконання умови: сума кваліфікованого доходу юрособи, отриманого за певний період становить не менше 90% суми загального доходу юрособи за той ж період (за наявності загального доходу). Чи правильно, що підприємство має керуватися визначенням загального доходу юрособи відповідно до п. 3 ст. 1 Закону №1667?
    29.01.2024175
  • Контракт між БФ та волонтером: відшкодування витрат
    Благодійний фонд має контракт з волонтером, який не є працівником БФ. Чи можна на його ім'я зробити платіжну картку від БФ? Якщо волонтер сплачує за готель власними коштами, надає касовий чек, як БФ закрити ці витрати, яким документом і як їх відшкодувати? Чи може волонтер проводити зустрічі в ресторані, відзвітувати БФ, надавши чек з ресторану для компенсації витрат?
    24.01.202451