• Посилання скопійовано

Коли визнавати дохід, якщо суд виніс рішення про стягнення дебіторської заборгованості з боржника?

Підприємство має дебіторську заборгованість, щодо якої є рішення суду та виконавче провадження про стягнення цієї заборгованості з боржника. Проте є інформація про те, що боржник неплатоспроможний і немає ймовірності, що заборгованість дійсно буде стягнуто і погашено. Коли визнавати дохід від такої дебіторської заборгованості, адже він збільшує податок на прибуток, а коштів підприємство може не отримати?

Незалежно від того, чи коригує підприємство фінрезультат, йому важливо правильно провести цю операцію в бухобліку. Відповідних податкових коригувань на цей випадок не передбачено, тож ця операція буде впливати на фінрезультат за правилами бухобліку.

Правила бухобліку передбачають різні підходи до обліку сум, що належать платнику за рішенням суду.

Перший підхід - формальний: дохід у вигляді сум, що належать до отримання за рішенням суду, визнається на дату рішення суду про їх стягнення з боржника. Як говорить Інструкція №291, за кредитом субрахунку 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки» відображаються суми штрафів, пені, неустойки та інших санкцій за порушення господарських договорів, які визнано боржником або щодо яких яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення, а також про суми з відшкодування зазнаних збитків. Тобто за цього підходу дохід визнається на дату судового рішення без оцінки ймовірності того, що кошти дійсно будуть отримані. На нашу думку, цей підхід невірний, тому що він спирається лише на норми Інструкції №291 без комплексного аналізу норм НП(С)БО.

Другий підхід - виходячи з оцінки ймовірності отримання коштів: відповідно до п. 5 НП(С)БО 15, дохід визначається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює збільшення власного капіталу (за винятком збільшення капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінку доходу може бути достовірно визначено. Тобто збільшуються активи – виникають доходи.

В даному випадку можливий актив – це дебіторська заборгованість боржника, яку він не погасив добровільно і щодо якої є рішення суду про її стягнення. Актив визнається одночасно зі збільшенням доходу: наприклад, Дт 374, 377 Кт 715, 719.

Відповідно до п. 5 НП(С)БО 10 дебіторська заборгованість визнається активом,  якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод та може бути достовірно визначена її сума. Актив – це те, що обов’язково принесе економічні вигоди, в противному разі це вже не актив.

На наш погляд, якщо підприємство не впевнене в тому, що заборгованість буде погашено, воно може говорити, що не існує ймовірності отримання економічних вигод з метою визнання такої заборгованості активом. Який же це актив, якщо від нього не буде економічної вигоди? Не додає впевненості і відкриття виконавчого провадження, якщо достовірно  відомо про те, що у боржника немає джерел погашення такої заборгованості. 

Тому ми вважаємо, що визнавати дохід при невпевненості у погашенні суми на дату судового рішення немає підстав, адже немає перспективи отримати погашення дебіторської заборгованості. 

Отже, в даному випадку дохід виникне тільки тоді, коли боржник дійсно погасить заборгованість і підприємство отримає актив – грошові кошти. Тоді на дату погашення заборгованості слід визнати активом  дебіторську заборгованість покупця (адже з’явилася впевненість у погашенні) – Дт 374, 377 Кт 715, 719  і в цей же день відобразити її погашення: Дт 311 Кт 374, 377.

Втім, якщо впевненість у погашенні заборгованості з’явиться раніше її погашення,  наприклад, надійде достовірна інформація про можливість стягнення з боржника цієї заборгованості, то саме на дату отримання такої інформації вже потрібно буде визнати дохід.

Таку оцінку ймовірності отримання економічної вигоди від активу (в даному випадку це ймовірність погашення заборгованості) доцільно викласти в наказі керівника, у якому навести всі обставини, на яких базується така оцінка, а також зробити висновок про те, коли підприємство визнає доходом цю заборгованість, тобто коли воно буде впевнено у її погашенні:

  • На дату судового рішення;
  • На дату відкриття виконавчого провадження;
  • На дату отримання достовірної інформації про те, що заборгованість буде погашено;
  • На дату фактичного погашення заборгованості, якщо на попередніх етапах впевненість у погашенні не з’явилася.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410