• Посилання скопійовано

Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування

Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?

Відображення в обліку та оподаткування надання знижки залежить від документального оформлення та суті даної господарської операції.

Є декілька варіантів і підприємству необхідно обрати той, що відповідає саме його ситуації.

Знижка може надаватися у вигляді:

  • зменшення вартості товару. Зазвичай документально таке зменшення фіксується наданням кредит-ноти та /або додатковою угодою, актом перерахунку ціни, в яких визначено позиції щодо яких надано знижку та їх ціну. У цьому випадку підприємству необхідно буде скласти РК. РК складається в загальному порядку, про це тут.

«Прощення боргу», отримання мотиваційного бонусу. Не ідентифікуються позиції і підприємство визнає дохід за даною операцією. В даному випадку коригування ПЗ з ПДВ не проводиться. Більш детально тут і тут.

На нашу думку, відповідно до наведеної інформації у підприємства знижка є саме мотиваційною і не призводить до зниження ціни. Тому в обліку таку операцію можна відобразити так:

  • Дт 377 Кт 719 – отримано знижку;
  • Дт 632 Кт 377 – взаємозалік заборгованостей.

Звертаємо увагу, що операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображають у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції (дати визнання активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів і витрат) (п. 5 НП(С)БО 21).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»