• Посилання скопійовано

Як виправити помилку в обліку неприбуткової організації?

При проведенні звірки з контрагентом виявлено помилки за 2016 – 2018 роки. У неприбуткової організації накладні на канцтовари на більшу суму, ніж в контрагента. Канцтовари були списані. Контрагент надав організації нові накладні. Як виправити помилку?

Помилки виправляють в тому періоді, в якому виявлені. Це випливає зі змісту п. 4.3 Положення № 88, п. 4, п. 5 П(С)БО 6.

Таким чином, якщо помилка виявлена, наприклад, у вересні 2020 року, то відповідні бухгалтерські записи відображаються саме у вересні 2020 року.

До акту звірки варто прикласти надані контрагентом правильні накладні. Складається також бухгалтерська довідка, де наводяться бухгалтерські записи, якими виправляється помилка.

 

Які бухгалтерські записи повинні бути?

Придбаваючи канцтовари, організація могла робити запис: Дт 209 Кт 631. Списання на витрати: Дт 92 Кт 209.

Поряд з цим на суму понесених витрат відображалися доходи: Дт 69, 48 Кт 718.

Нагадаємо, що в неприбуткових організаціях витрати балансують з отриманими доходами.

Але якщо на витрати списали зайве, то й на доходи списали зайве. Отже, залишок зайво списаного має бути поновлено на рахунку 69. Окрім того, має бути зменшено залишок кредиторської заборгованості на субрахунку 631. Таку помилку можна виправити способом сторно (запис суми помилки з мінусом) проведенням: Дт 69 Кт 631.

 

Виправлення у фінансовій звітності

Оскільки це виправлення за минулий період, то подаючи баланс за звітний рік і проміжні періоди звітного року потрібно на суму помилки зменшити залишок на початок року за рядком заборгованості перед постачальниками (рядок 1615) і збільшити залишок за рядком доходів майбутніх періодів (рядок 1665, в балансі № 1-мс рядок 1690).

Поряд з цим, подібне виправлення потрібно зробити і в балансі за 2016, 2017 і 2018 роки – на початок і кінець року, на суму помилки, що відноситься до відповідних років.

Поряд з цим, у Звіті про фінрезультати за 2016, 2017 і 2018 роки на суму помилки, допущеної в цих роках, зменшуємо інші операційні доходи і інші операційні витрати.

Якщо внутрішніми документами неприбуткової організації передбачено затвердження річної фінзвітності, приміром, зборами засновників, то і виправлену фінзвітність потрібно затвердити в такому самому порядку.

Далі виправлену фінзвітність із супровідним листом потрібно подати до статуправління. Поряд з цим, якщо організація подає таку фінзвітність іншим адресатам, то потрібно подати і виправлену фінзвітність.

 

 

Чи потрібно робити виправлення у Звіті про використання доходів неприбуткової організації?

Відповідно до пп. 50.1ст. 102 ПКУ виправити помилку можна не пізніше закінчення 1095 дня з дня, що настає за останнім днем граничного строку подання Звіту.

Наприклад, граничний строк подання Звіту за 2016 рік – 01.03.2017 р. Отже, на сьогодні такий строк сплив. Тому помилка в Звіті за 2016 рік не виправляється.

А помилки у Звітах за 2017 і 2018 рік можна виправити у загальному порядку, прийнятому для самостійного виправлення помилок, відповідно до пп. 50.1 ПКУ – подавши уточнюючий Звіт за кожен період, коли допущена помилка. Разом із уточнюючим Звітом подається уточнена фінзвітність. Про особливості подання уточненої фінзвітності разом з уточнюючим Звітом можна почитати тут.

Особливості виправлення помилок через подання уточнюючого Звіту розглянуті нами тут.

В розглянутій нами ситуації варто заповнювати тільки частину І уточнюючого Звіту – правильними показниками. Фактично на однакову суму зменшиться як дохідна, так і витратна частина Звіту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202413
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202423
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20247
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427