• Посилання скопійовано

Відсотки за кредитом: витрати періоду чи капіталізація?

Підприємство (платник ПДВ та податку на прибуток) уклало договір відсоткової позики з КУА. Позичальник використовує позику для фінансування будівництва житлового будинку, який буде реалізовуватися. Відсотки списуються щоквартально чи капіталізуються?

Відсотки за позикою є фінвитратами (п. 27 П(С)БО 16). А згідно з п. 8 П(С)БО 7 фінвитрати  не  включаються  до первісної  вартості ОЗ,  придбаних (створених) повністю або частково за рахунок запозичень (за винятком фінвитрат, які включаються до собівартості  кваліфікаційних  активів відповідно до П(С)БО 31).

Перш за все зазначимо, що ніколи не капіталізують фінансові витрати, а  визнають їх й періоді понесення (п. 4 П(С)БО 31):

  • суб’єкти малого підприємництва — юрособи;
  • представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності;
  • неприбуткові організації.

Всі решта при визначенні первісної вартості ОЗ, для придбання чи створення якого були залучені відсоткові кредити слід брати до уваги норми П(С)БО 31.

Так, капіталізація застосовується тільки до сум тих фінансових витрат, яких можна було б уникнути, якби не здійснювалися витрати на створення кваліфікаційного активу (п. 5 П(С)БО 31 і п. 2.2 Методрекомендацій № 1300). При цьому кваліфікаційним визнають актив, який обов’язково вимагає суттєвого часу для його створення (п. 3 П(С)БО 31). Згідно з п. 1.6 Методрекомендацій № 1300 суттєвим часом створення, підготовки до використання або продажу активу вважається час, що становить більше 3 місяців!

Собівартість кваліфікаційного  активу - витрати на придбання, будівництво,  створення,  виготовлення, виробництво, вирощування і доведення кваліфікаційного активу до стану, у якому він придатний для використання із запланованою метою або продажу (далі - витрати на створення кваліфікаційного активу) (п. 3 П(С)БО 31).

Примірний перелік кваліфікаційних активів наведено в додатку 1 до П(С)БО 31.

Так, кваліфікаційним активом є незавершені капітальні інвестиції, тобто будівництво приміщень, будинків, будівель, споруд, які тривають!

Не є кваліфіційним активом такий актив, який вже готовий для використання із запланованою метою або продажу, наприклад, активи, що придбані для продажу.

Тут  ми зазначали, що не буде визнано кваліфікаційним активом і придбаний на умовах банківського кредиту строком на 18 — 21 місяць об'єкт нерухомості, якщо підприємство придбаває його вже збудованим та одразу вводить в експлуатацію, адже для такого підприємства строк на його створення не є суттєвим. Проте таку нерухомість буде визнано кваліфікаційним активом у разі, якщо підприємство будує її більше ніж 3 місяці за кредитні кошти для власних потреб чи для продажу.

Відповідно до умов питання, будівля ще буде будуватися тривалий час (більше ніж 3 місяці), й як раз для її будівництва СГ взяв відсоткову позику. Отже, вважаємо, що така будівля є кваліфікаційним активом, а відповідно, до собівартості такого активу входять й відсотки за користування позикою. Тобто відсотки мають капіталізуватися (Дт 151 Кт 95), а не визнаватися витратами звітного періоду.

Детально про капіталізацію відсотків ми писали тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410