• Посилання скопійовано

Безоплатна роздача в рекламних цілях: що в обліку?

Які бухгалтерські проведення слід зробити при безоплатній роздачі товару в рекламних цілях? Як правильно відобразити списання?

Згідно зі ст. 1 Закону про рекламу, реклама — це інформація про особу або товар, поширена у будь-якій формі та у будь-який спосіб, призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їхній інтерес щодо такої особи або товару, а заходи рекламного характеру — це заходи щодо розповсюдження реклами, які передбачають безоплатне розповсюдження зразків рекламованих товарів та/або їх обмін споживачам однієї кількості або одного виду на інший.

Відповідно до пп. 14.1.13 ПКУ безоплатно надані товари - це, зокрема, товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів.

Щодо обкладення ПДВ використовується поняття «постачання товарів». До постачання товарів, згідно з пп. 14.1.191 ПКУ, належить будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власника, у тому числі продаж, обмін чи дарування товару. Отже, безоплатне постачання товарів є об'єктом оподаткування ПДВ. База оподаткування за ними визначається один раз за п. 188.1 ПКУ. ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

База оподаткування операцій з постачання товарів визначається виходячи з договірної вартості. При безоплатній роздачі товарів з рекламною метою договірна вартість буде нульовою. Проте потрібно врахувати  абз. 2 п. 188.1 ПКУ, за яким база оподаткування операцій з постачання товарів не може бути нижчою за ціну придбання таких товарів, а якщо роздаються власновиготовлені товари, база оподаткування не може бути нижчою за звичайні ціни (в даній ситуації звичайна ціна повинна відповідати рівню ринкових цін).

Зверніть увагу! Якщо вартість безоплатно переданих товарів, придбаних з ПДВ (в т.ч. для проведення маркетингових/рекламних заходів), включається до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) самостійно виготовлених товарів/послуг (проведення: Дт 23 Кт 28 та Дт 26 Кт 23) та компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ, то такі товари слід вважати використаними в оподатковуваних операціях і додаткового нарахування податкових зобов’язань з ПДВ не відбувається. Такі безоплатно передані товари визнаються оподатковуваними ПДВ у складі тієї операції, до вартості якої їх було включено ("ЗІР", підкатегорія 101.06).

  • Крім наказу на проведення рекламного заходу, автор радить оформити також:
  • План рекламного заходу. У ньому варто прописати умови його проведення, кількість та вид продукції, яку роздаватимуть безкоштовно з рекламною метою;
  • Кошторис витрат. У цьому документі відповідальна особа (наприклад, головний бухгалтер) повинна зазначити суму витрат на рекламний захід;
  • Звіт про фактичні витрати на проведення безкоштовної роздачі. Його повинна скласти особа, яка відповідальна за організацію та проведення безкоштовної роздачі продукції.

На підставі звіту про фактичні витрати на проведення безкоштовної роздачі, складеного відповідальною особою та затвердженого керівником підприємства, буде оформлено Акт на списання. Згідно з цими документами бухгалтерія спише безкоштовно роздані товари до витрат на збут.

У бухобліку у випадку безкоштовної роздачі товару дохід не виникатиме. Адже внаслідок такої операції не збільшуються економічні вигоди для підприємства, а отже, — не виконуються критерії визнання доходу згідно з п. 5 та 8 П(С)БО 15.

Безкоштовне розповсюдження товару з рекламною метою спрямоване на стимулювання продажу. А отже, вартість розданого товару потрапить на дебет рахунку 93 «Витрати на збут». До витрат на збут, зокрема, відносять витрати на рекламу та дослідження ринку (маркетинг) згідно з п. 19 П(С)БО 16.

Як наслідок,  у випадку безкоштовної роздачі товарів будуть такі проведення:

  • Дт 28/акція  Кт 28 склад (26) - передача товару (продукції) для рекламного заходу;
  • Дт 93 Кт 28/акція - затверджено звіт про фактичні витрати та списано вартість товарів;
  • Дт 949 Кт 641/ПДВ — нараховано ПЗ з ПДВ за абз. 2 п. 188.1 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:19
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202412
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202420
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202434
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 856