• Посилання скопійовано

Як проводити дисконтування, якщо порушено графік погашення ПФД?

Підприємство надало поворотну безвідсоткову фіндопомогу іншій юрособі. За договором ПФД повертається частинами згідно з графіком (щомісячно). Теперішня вартість була розрахована згідно з цим графіком. Однак було здійснено лише дві оплати. Як розраховувати теперішню вартість, дисконт та суму амортизації, якщо оплати не надходили?

Згідно з змінами, внесеними наказом Мінфіну №379, дисконтуванню підлягає вся довгострокова заборгованість (більше 1 року): як дебіторська, так і кредиторська (не тільки та, яка передбачає сплату (отримання) відсотків).

Відповідно до термінів, неведених у П(С)БО 10, довгострокова дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Таким чином дисконтуванню повинна підлягати та частина суми ПФД, яка згідно з умовами договору, повертається у термін більше дванадцяти місяців з дати балансу. Та ж частина, яка повинна (зверніть увагу, що головна вимога саме повинна бути повернута, а не фактично повернута) протягом дванадцяти місяців з дати балансу дисконтуванню не підлягає.

Якщо ПФД повертається частинами протягом певного терміну, то теперішня вартість, дисконт та сума амортизації розраховується виходячи із встановлених термінів повернення кожної з її частин.

Як передбачено п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи (в даному випадку - це документи, що підтверджують надання ПФД та її повернення (касові документи, банківська виписка, в комплексі з умовами, передбаченими договором про надання ПФД).

При цьому Офіс ВПП ДФСУ роз’яснював, що переглядати теперішню вартість та суму дисконту (амортизації) необхідно лише у тому випадку, якщо відбувається модифікація фінансових зобов’язань. Простими словами, модифікація фінансових зобов’язань  – це зміна умов договору (зміна строку, зміна розміру процентної ставки, зміна суми).

Водночас, від того, що поточна заборгованість стала простроченою (тобто частина її фактично не була погашена згідно з встановленим графіком), вона не стала довгостроковою. А тому, якщо прострочення стосується поточної заборгованості, то дисконтувати її не потрібно.

Так, якщо попередньо фінансове зобов’язання класифікувалося як довгострокове і компанією вже був розрахований та задекларований дисконт, то при збільшенні строку виконання фінансового зобов’язання або зміні графіку його погашення в бухгалтерському обліку необхідно:

  • провести перерахунок дисконту з врахуванням продовженого строку;
  • включити результати такого перерахунку в доходи, що також вплине на збільшення фінансового результату та збільшення об’єкту оподаткування податком на прибуток.

Таким чином можна зробити висновок, що у разі, якщо умови договору ПФД і графіку повернення не переглядаються (однак фактично цей графік порушується), то здійснювати перерахунок дисконту не потрібно – теперішня вартість, сума дисконту та амортизації відображається згідно з розрахованою величиною на дату виникнення такої заборгованості згідно з графіком. Тобто в обліку продовжують відображатись розраховані суми дисконту та амортизації незалежно від того, чи здійснювались оплати згідно з графіком платежів, чи ні.

Якщо ж порушення графіку погашення ПФД призводить до перегляду умов договору, зокрема, вносяться зміни до графіку погашення або терміну погашення, то підприємству необхідно провести перерахунок дисконту на дату балансу з відповідним переглядом суми, що потрапить до складу доходів та витрат на дату такого перерахунку та в подальшому (попередньо нараховані суми залишаються без змін).

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»