• Посилання скопійовано

Модифікація договору: що з дисконтуванням?

Є довгострокова кредиторська заборгованість за договором поставки з нерезидентом, термін погашення 465 днів від дати поставки. На 31.12.2019 та 31.03.2020 рр. проведено дисконтування та нараховано дисконт. 01.05.2020 р. термін оплати по договору змінили на 645 днів. Як дисконтувати непогашену на кінець ІІ кв. 2020 р. заборгованість, яка раніше уже дисконтувалася, з врахуванням продовження терміну сплати?

Податківці (див. тут) роз’яснювали особливості дисконтування у разі модифікації договору. Що таке модифікація фінансових зобов’язань? Простими словами – це зміна умов договору (зміна строку, зміна розміру процентної ставки, зміна суми).

Так, якщо попередньо фінансове зобов’язання класифікувалося як довгострокове і компанією вже був розрахований та задекларований дисконт, то при збільшенні строку виконання фінансового зобов’язання в бухгалтерському обліку необхідно:

  • провести перерахунок дисконту з врахуванням продовженого строку;
  • включити результати такого перерахунку в доходи, що також вплине на збільшення фінансового результату та збільшення об’єкту оподаткування податком на прибуток.

Що стосується ставки дисконтування, то, вважаємо, що її слід переглянути також, адже умови погашення заборгованості змінилися. При зміні ставки необхідно провести перерахунок дисконту, але тільки перспективно з моменту таких змін.

Тобто внаслідок пролонгації договору, слід перспективно перерахувати дисконт, зважаючи на новий строк погашення заборгованості й нову ставку, й включити такий «перерахунок» до доходу підприємства.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202412
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202415
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.202410
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 082
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445