• Посилання скопійовано

Які є штрафи за згрупування номенклатури у ПН за щоденними підсумками за кодом послуги?

Які штрафи можуть застосувати контролюючі органи згідно з ПКУ та КУпАП, якщо підприємство при виписці ПН за щоденними підсумками зазначить номенклатуру не таку, як у чеку, а згруповану за кодом послуги? Чи можливий штраф 170 грн за кожну таку ПН?

Запитання:

ТОВ реалізує санаторно-курортні послуги, послуги проживання та інші додаткові послуги за готівку кінцевому споживачу із застосуванням програмного РРО. При цьому санаторно-курортна послуга має 3 складові: проживання, лікування, харчування.

Залежно від виду проживання (категорії номера, одномісне чи двомісне розміщення), лікування (оздоровчий пакет чи лікувальний) та виду харчування (звичайне чи шведський стіл) є ціна за одну ліжко – добу.

Наприклад, при продажу санаторно-курортної послуги номенклатура продажу в чеку може бути: 1-кімнатний економ, звичайне харчування, медпакет лікувальний. У графі 2 «Опис, номенклатура» податкової накладної ТОВ писало «Санаторно-курортна послуга» код 86.10, кількість 1 на загальну суму. Оскільки Порядок № 1307 дозволяв групувати товари/послуги за кодами УКТЗЕД/ ДКПП при виписуванні податкових накладних за щоденними підсумками. На сьогоднішній день ситуація змінилась і групувати так не можна. ТОВ зрозуміло, що опис (номенклатура) товарів/послуг в податковій накладній повинна дорівнювати тому, що є в чеку і, відповідно, у звіті « Реалізованих товарів», який адміністратор щодня роздруковує з РРО. Z-звіт з РРО містить лише загальну суму, вторговану за день, з ПДВ і без ПДВ. Які ризики, а саме штрафи можуть застосувати контролюючі органи згідно з ПКУ та КУпАП, якщо підприємство при виписці таких податкових накладних зазначить номенклатуру не таку, як у чеку, а згруповану за кодом послуги? Чи можливий штраф 170 грн за кожну таку податкову накладну?

 

Відповідь:

Про те, що з 1 січня 2020 року ПН за щоденними підсумками ми складаємо за новими правилами, ми писали тут.

Відповідно до абз. 5 п. 14 Порядку №1307 у разі складання ПН за щоденними підсумками операцій (якщо ПН не була складена на ці операції):

  • у рядку «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» робиться позначка «Х» та зазначається тип причини 11;
  • у рядку «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник»;
  • у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000»;
  • рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

Інші дані та показники ПН за щоденними підсумками операцій заповнюються за правилами, визначеними Порядком №1307.

ДПС у листі від 28.12.2019 р. № 8338/7/99-00-07-03-02-17 повідомляє, що з урахуванням вищезазначених змін, у ПН за щоденними підсумками операцій, що складатимуться, починаючи з 01.01.2020 р., показники табличної частини розділу Б повинні заповнюватися за загальними правилами, встановленими Порядком №1307.

Інформуючи про викладене, ДПС нагадує, що платник податку, в тому числі головне підприємство, до складу якого входять філії та/або структурні підрозділи, які здійснюють операції з використанням касових апаратів та яким не делеговано право складання податкових накладних, може прийняти рішення щодо складання:

  • або окремих ПН за щоденними підсумками операцій за показниками кожного касового апарату, у т. ч. розміщеного в структурному підрозділі;
  • або однієї ПН за щоденними підсумками операцій за показниками усіх касових апаратів, в т. ч. розміщених у структурних підрозділах.

Докладніше про те, як складати ПН за щоденними підсумками за грудень, що реєструються у січні, читайте тут.

Щодо застосування РРО зазначимо, що норми ст. 3 Закону про РРО, зокрема, зобов'язують суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг:

  • реалізовувати товари (надавати послуги) за умови наявності цінника на товар (меню, прейскуранта, тарифу на послугу, що надається) у грошовій одиниці України (п. 8);
  • проводити розрахункові операції через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості (п. 11).

Відповідно до пп. 1 п. 16 Порядку №1307 в графі 2 розділу Б ПН вказується опис (номенклатура) товарів/послуг постачальника (продавця).

До граф 3.1, 3.3 розділу Б ПН заноситься код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП (пп. 2 п. 16 Порядку №1307).

Платники ПДВ, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

Дійсно Z-звіт з РРО містить лише загальну суму готівкової виручки за день з ПДВ та без ПДВ. Однак сучасні моделі РРО, а також комп’ютерні системи дозволяють друкувати інші звітні документи, включаючи звіти щодо реалізації кожного найменування товарів (послуг), їх цін та кількості.

У разі, якщо одна й та ж послуга у складі різних пакетів санаторно-курортних послуг має різну ціну, то у ПН щоденними підсумками операцій заповнюється декілька рядків з однаковим найменуванням послуги та її кодом за ДКПП (не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду) та кожною окремою ціною.

У разі складання ПН за щоденними підсумками операцій щодо постачання пакетів санаторно-курортних послуг з однаковим кодом за ДКПП та різною ціною така ПН заповнюється аналогічно.

 

Щодо штрафів

На виконання вимог п. 6 розд. III Порядку №21, платник ПДВ самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає в податковій звітності. Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

ДПС в ІПК від 16.04.2019 р. №1622/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та від 13.07.2018 р. №3098/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що обсяги постачання товарів/послуг та сума ПДВ, вказані в податковій накладній (не підтвердженій первинними документами), не підлягають відображенню в податковій декларації з ПДВ.

При цьому ДПС в ІПК від 01.06.2018 р. №2414/6/99-99-15-03-02-15/ІПК  повідомляє, що в податковій декларації з ПДВ за звітний період платником податку зазначаються податкові зобов'язання з ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг, дата виникнення яких припадає на такий звітний період (незалежно від факту складання та реєстрації в ЄРПН податкових накладних за такими операціями).

Щодо застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН, то відповідальність за порушення строків реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН визначено ст. 120-1 ПКУ.

При цьому ст. 120-1 ПКУ не передбачено виключень щодо застосування норм зазначеної статті за порушення термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.

За допущення продавцем товарів/послуг помилок під час зазначення обов'язкових реквізитів податкової накладної, передбачених пп. 201.1 ПКУ, виявлених контролюючим органом за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця – тягне за собою накладення на платника ПДВ – продавця штрафу в розмірі 170 грн та зобов'язання виправити такі помилки відповідно до пп. 120-1.3 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.2024871
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 101
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 446
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202494
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249333