• Посилання скопійовано

Постачальник відправив РК до покупця із запізненням: яка відповідальність?

Продавець надіслав РК на зменшення ПЗ із запізненням (через місяць з дати виписки ПН). Покупець після отримання такого РК проводить його реєстрацію. Хто платить штраф?

Відповідно до п. 201.10 ПКУ реєстрація для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача – платника ПДВ, у яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, здійснюється протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК до ПН отримувачем (покупцем).

При цьому відповідальності за несвоєчасне відправлення РК до покупця для продавця не встановлено, адже строків для відправлення РК для постачальника не встановлено.

Окрім цього, зверніть увагу, що РК складається не датою ПН, а датою виявлення помилки або події, яка призводить до виписки такого РК.

Відповідно до цього, можна зробити висновок, що покупець зобов’язаний зареєструвати РК у строк протягом 15 к. д. з дня його отримання від продавця.

Отже, якщо постачальник відправив РК із запізненням, то штрафи не повинні застосовуватися ані до покупця, ані до продавця.

Своєю чергою податківці вважають, що зареєструвати такий РК слід протягом 15 к. д. з дня його складання.

Так, у роз’ясненні, яке розміщене у Інформаційному ресурсі "ЗІР" (категорія 101.15), зазначають, що ПКУ не передбачено механізм фіксації дати отримання покупцем такого розрахунку коригування. Відповідно до цього з метою недопущення помилок при складанні податкової звітності та уникнення непорозумінь при обрахунку у системі електронного адміністрування податківці зазначають, що доцільно реєстрацію розрахунків коригування на зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг здійснювати з урахуванням термінів, визначених абз. 15 — 16 п. 201.10 ПКУ (тобто у строки, встановлені для реєстрації податкових накладних).

Однак зауважимо, що такий висновок податківців не має під собою законодавчого підґрунтя, тому застосування штрафів до покупця у випадку, якщо розрахунок коригування було отримано ним із запізнення, є неправомірним і потребує оскарження в судовому порядку!

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»