• Посилання скопійовано

Примусове виконання судового рішення (моральна шкода) приватним виконавцем

Підприємство за рішеннями суду здійснює виплату доходу у вигляді моральної шкоди фізособам (колишнім працівникам підприємства). В окремих випадках, виплата моральної шкоди здійснюється шляхом примусового виконання судового рішення приватним виконавцем та примусового списання коштів з рахунку підприємства, через що постало декілька питань...

Запитання:

1. Чи виступає підприємство податковим агентом зі сплати ПДФО та ВЗ у випадку примусового виконання судового рішення приватним виконавцем? 

2. Чи вважатиметься день примусового списання коштів з рахунку підприємства приватним виконавцем днем виплати оподатковуваного доходу (для цілей пп. 168.1.2 ПКУ)? 

3. Чи може підприємство перерахувати ПДФО та ВЗ у наступний після примусового списання коштів приватним виконавцем день?

 

Відповідь:

Примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених Законом №1404 випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України «Про ограни та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» (ст. 5 Закону № 1404).

Отже, судове рішення є обов’язковим до виконання. У разі невиконання боржником рішення суду добровільно державним або приватним виконавцем здійснюється його примусове виконання.  

 

Чи виступає підприємство податковим агентом зі сплати ПДФО та ВЗ у випадку примусового виконання судового рішення приватним виконавцем? 

Оскільки примусове стягнення коштів з рахунку підприємства в обліку відображається аналогічно, як і «добровільне», то звісно, що підприємство є податковим агентом зі сплати ПДФО та ВЗ.

 

Чи вважатиметься день примусового списання коштів з рахунку підприємства приватним виконавцем днем виплати оподатковуваного доходу (для цілей пп. 168.1.2 ПКУ)? 

У разі наявності коштів на рахунку боржника, виконавець направляє в банк платіжну вимогу на примусове списання коштів, а банк, в свою чергу, виконає цю вимогу (ч. 3 ст. 13 Закону №1404). 

Кошти зарахують на рахунки органу державної виконавчої служби або приватного виконавця. Стягувачу - фізичній особі стягнуті з боржника кошти перераховуються виконавцем на зазначений у заяві про примусове виконання рішення рахунок у банку або іншій фінансовій установі (заяві про зміну реквізитів рахунку у банку або іншій фінансовій установі) чи надсилаються на адресу стягувача поштовим переказом не пізніше наступного робочого дня з дня надходження таких коштів на депозитний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця (ч. 1 та ч. 2 ст. 47 Закону №1404).

Таким чином, день примусового списання коштів з рахунку підприємства приватним виконавцем для підприємства є днем виплати оподатковуваного доходу, для виконання вимог пп. 168.1.2 ПКУ. Оскільки приватний виконавець виплату у вигляді моральної шкоди фізичним особам (колишнім працівникам підприємства) перераховує або у день стягнення коштів з рахунку, або наступного робочого дня.

 

Чи може підприємство перерахувати ПДФО та ВЗ у наступний після примусового списання коштів приватним виконавцем день?

Виходячи із відповіді на друге питання, підприємство має перерахувати ПДФО та ВЗ (із суми шкоди, яка перевищує 26000,00 грн) у день примусового списання приватним виконавцем коштів з поточного рахунку підприємства, оскільки ані ст. 168 ПКУ, ані інші його норми не містять виключень в даному випадку. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Судова практика»