• Посилання скопійовано

Договір підряду: повідомлення в ТЦК та оподаткування винагороди

ТОВ на ЄП укладає договір підряду з фізособою, чоловіком призовного віку, на надання послуг з перевезення. Чи подавати інформацію про таку фізособу в ТЦК та СП? Чи утримувати з суми винагороди за надані послуги ПДФО та ВЗ та нараховувати ЄСВ? Якщо сплачувати ЄСВ, чи буде цій фізособі нараховуватися стаж для пенсії?

Договір підряду — це цивільноправовий договір, за яким одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Тож зрозумівши, що договір підряду є видом договору ЦПХ, перейдемо безпосередньо до розгляду оподаткування винагороди виконавцю-фізособі.

 

Чи утримувати з суми винагороди за надані послуги ПДФО та ВЗ та нараховувати ЄСВ?

Виплати за цивільноправовими договорами підлягають оподаткуванню ПДФО, військовим збором і ЄСВ, аналогічно заробітній платі.

На суму доходів отриманих по договору ЦПХ нараховується ЄСВ на загальних підставах за ставкою 22%. 

ПДФО утримується в розмірі 18% від суми винагороди одночасно з виплатою такої винагороди фізособі (пп. 168.1.2 ПКУ), разом з ним утримується і ВЗ у розмірі 1,5%.

 

Чи подавати інформацію про таку фізособу в ТЦК та СП?

Військовий облік зобов'язані вести державні органи, установи та організації, підприємства, установи та організації будь-якої форми власності, ТЦК та СП (п. 1 Порядку №1487).

Згідно з п. 5 ст. 34 Закону №2232 та п. 21 Порядку №1487 підприємства мають вести персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Тобто особа, з якою підприємство уклало договір ЦПХ, не є його працівником. А відносини між підприємством і виконавцем робіт (надавачем послуг) регулює Цивільний кодекс України, а не КЗпП. 

Цивільноправовий договір — це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ч. 4 ст. 202, ч. 1 ст. 626 ЦКУ).

Тобто договір ЦПД – це угода між фізособою-підприємцем чи юрособою (підприємством, установою тощо) і громадянином на виконання останнім конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів праці, і в разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється.

Тож, за ЦПД немає роботодавців і працівників, а є виконавець, який зобов’язується виконати певну роботу або надати послугу, та замовник, який приймає роботу й оплачує її. На них не поширюється дія трудового законодавства. Предметом договору є тільки кінцевий результат, а не процес його досягнення, який не регулюється ЦПД. Обидві сторони – незалежні й рівноправні. Замовник не має піклуватися про умови праці виконавця, надавати йому робоче місце. Виконавець самостійно організовує роботу та потрібні ресурси для неї, відповідає за її вчасне виконання. Розмір винагороди й термін оплати визначаються угодою сторін, а не законодавством.

Таким чином, військовий облік виконавців робіт за договорами ЦПХ (підряду, надання послуг тощо) підприємства не ведуть.

 

Якщо сплачувати ЄСВ чи буде цій фізособі нараховуватися стаж для пенсії?

Виконання/надання робіт/послуг за договорами ЦПХ включається до стажу роботи для призначення трудової пенсії за умови сплати страхових внесків (п. «а» ч. 3 ст. 56 Закону про пенсійне забезпечення). У таких осіб,  страховий стаж зараховується в днях пропорційно сплаті внесків. При цьому у трудовій книжці запис про оформлення ЦПХ не робиться. Стаж роботи підтверджується оригіналом договору.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Договірні відносини»

  • Договір підряду: повідомлення в ТЦК та оподаткування винагороди
    ТОВ на ЄП укладає договір підряду з фізособою, чоловіком призовного віку, на надання послуг з перевезення. Чи подавати інформацію про таку фізособу в ТЦК та СП? Чи утримувати з суми винагороди за надані послуги ПДФО та ВЗ та нараховувати ЄСВ? Якщо сплачувати ЄСВ, чи буде цій фізособі нараховуватися стаж для пенсії?
    23.05.20241 227
  • Договір надання послуг з персоналу нерезидентом
    Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?
    26.11.2021162
  • Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору
    Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?
    22.06.20211 189
  • Договір комісії на відступлення права вимоги
    За договором комісії комітент доручає комісіонеру право вимоги свого боржника у розмірі 5 млн грн (за ПФД) за винагороду - 1 млн грн. Як в бухобліку відображається така операція та чи виникає дохід?
    02.06.20219381
  • Курсова різниця за агентським договором у валюті
    Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?
    23.02.20211841