• Посилання скопійовано

Повернення зайво сплаченої суми за цивільно-правовим договором

Який механізм повернення податків, якщо за договором ЦПХ фізособі помилково сплатили більшу суму?

Вартість, строк та перелік наданих послуг (виконаних робіт) за договром ЦПХ підтверджується актом. Коротко нагадаємо про нарахування ЄСВ та утримання ПДФО та військового збору:

1) Вартість надання послуг (робіт) за договорами ЦПХ оподатковується ЄСВ (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ). Базою для нарахування ЄСВ є сума винагороди і оподатковується така сума за ставкою 22% (п. 1 ч. 1 ст. 7 та ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). Обчислення ЄСВ здійснюється на підставі бухгалтерських документів, зокрема, актів, що посвідчують факт надання послуг (робіт). Зверніть увагу, якщо в акті щодо виконання робіт чи надання послуг вказано період, наприклад, «з 25 січня по 10 лютого», то сума винагороди підлягає пропорційному розподілу на 2 місяці ("ЗІР", підкатегорія 301.04.01). Якщо строк надання послуг (робіт)  триває довше, ніж один календарний місяць, ЄСВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення винагороди, виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована (ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Сплачується ЄСВ під час кожної виплати винагороди. Якщо дохід за календарний місяць нараховано, але не виплачено, внесок потрібно сплатити не пізніше 20 числа наступного місяця.

Якщо протягом звітного періоду було укладено або розірвано договір ЦПХ, подається таблиця 5 додатка 4 (звіт з ЄСВ). Якщо протягом звітного періоду було розірвано договір ЦПХ, а потім знову укладено, на таку застраховану особу робиться два записи в таблиці 5 додатку 4: перший - із зазначенням дати припинення цивільно-правових  відносин, другий - із зазначенням дати початку цивільно-правових відносин. У разі, якщо за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання  договорів ЦПХ  таблиця 5 додатку 4 не формується.

Таблиця 6 додатку 4 призначена для формування у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованого їй доходу у звітному місяці (у графі 9 код категорії особи робиться позначка 26). У графі 17 "Загальна сума нарахованої заробітної плати (нарахованого доходу) (усього з початку звітного місяця)" відображається сума нарахованого доходу. Сума нарахованого ЄСВ відображається у графі 21.

2) Суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) фізособі відповідно до умов договору ЦПХ є оподатковуваним доходом, з яких утримується ПДФО та військовий збір. Базою оподаткування є нарахована сума такої винагороди (пп. 164.2.2 та пп. 164.6 ПКУ). Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід зобов’язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок і за ставкою 18% (пп. 167.1 ПКУ та пп. 168.1.1 ПКУ), а також військовий збір за ставкою 1,5 % (пп. 1.1 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

ПДФО та військовий збір сплачуються до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси, термін сплати ПДФО та військового збору протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування. Якщо дохід нараховується, але не виплачується, то податки слід сплатити у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, протягом 30 календарних днів наступного місяця (пп.168.1.4 та пп. 168.1.5 ПКУ).

Виплачені (нараховані) доходи фізособі за договором ЦПХ податковий агент зобов’язаний відобразити у формі №1ДФ. Ознака доходу "102" проставляється у графі 5 розділу І у формі № 1ДФ.

Суму нарахованого ЄСВ, а також кількість осіб, яким було нараховано винагороду за договором ЦПХ, слід відобразити у відповідних рядках таблиці 5 і таблиці 6 додатку 4. А у  ф. №1ДФ відобразиться сума нарахованого (виплаченого) доходу, сума утриманого (сплаченого) ПДФО та військового збору. Отож, із наведеного вище, зрозуміло, що податковими органами на підставі поданих звітів відстежується своєчасна та у повному обсязі сплата податків та зборів.

Після складання акту (іншого первинного документу) за нарахованою винагородою у бухобліку будуть сформовані такі проведення:

  • Дт 91 (92-94)  — Кт 685 - нараховано винагороду за договором ЦПХ;
  • Дт 685 — К641/1  - утримано суму ПДФО;
  • Дт 685 — Кт 6426 - утримано суму військового збору;
  • Дт 91 (92-94) — Кт 651 - нараховано ЄСВ;
  • Дт 685 — Кт 311 - виплачена винагорода за договором ЦПХ.

Із умов запитання розуміємо, що вартість послуг (робіт) за договором ЦПХ становить 3600 грн, проте помилково фізособі у грудні 2018 року виплачено більшу суму, а саме - у розмірі 6600 грн. У цьому випадку в обліку виникає дебіторська заборгованість за Дт 685 на суму 3702 грн (при умові сплати ПДФО та військогово збору на підставі акту у сумі 3600 грн), яку слід сторнувати.

Якщо суму винагороди нарахували правильно і показано це у звітності (у звіті з ЄСВ та у формі №1ДФ), утримання податків та нарахування ЄСВ сплачено своєчасно та згідно з актом і відображенням суми у звітності, то у цьому випадку жодних порушень.

Проте юрособа сплатила фізособі помилково більшу суму, ніж треба. Враховуючи, що виплата винагороди здійснюється за договором ЦПХ, взаємовідносини між юридичною та фізичною особою регламентуються ЦКУ. У цьому разі сторнування в обліку та повернення зайво виплачених коштів фізособою повинно підтверджуватись документально. Наприклад, складеним актом звірки, а також листом проханням від юрособи про повернення помилково виплачених коштів. У призначені платежу фізособі слід наголосити, що це повернення помилково перерахованих коштів і вказати реквізити договору ЦПХ.

В бухобліку юрособи повернення зайво сплачених коштів буде підтверджуватись  банківською випискою та проведенням Дт 311 Кт 685.

Якщо виявилось, що нарахували податок (ПДФО та військовий збір) та ЄСВ правильно, але сплатили більше, тут є помилка при сплаті винагороди та податків.

Щодо ПДФО та військового збору, податківці повідомляють: ("ЗІР", підкатегорія 103.25, додатково див. тут)  «Графа 4 «Сума перерахованого податку» податкового розрахунку за ф. №1ДФ в даному випадку повинна дорівнювати графі 4а «Сума нарахованого податку». При цьому, податковий агент має право на підставі поданої заяви повернути або врахувати в рахунок сплати наступних платежів тільки суму надміру сплаченого податку на доходи фізичних осіб, яка була перерахована до бюджету понад суму податкового зобов’язання». Отже, відображення переплати в формі №1ДФ не здійснюється.

А ось процедуру зарахування до рахунку майбутніх платежів єдиного внеску або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів визначає Порядок № 6. Платники ЄСВ можуть повернути кошти у випадку:

  • надмірної або помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на відповідний рахунок 3719;
  • помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на невідповідний рахунок 3719;

  • помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету;

  • помилкової сплати податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій і пені, передбачених ПКУ, на рахунок 3719.

У цьому випадку потрібно заповнити Заяву, наведену в додатку 1 до Порядку № 6. До Заяви слід додати оригінал або завірену підприємством копію розрахункового документу (квитанцію, платіжне доручення тощо) та вказати причину повернення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Договірні відносини»

  • Договір надання послуг з персоналу нерезидентом
    Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?
    26.11.2021161
  • Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору
    Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?
    22.06.20211 161
  • Договір комісії на відступлення права вимоги
    За договором комісії комітент доручає комісіонеру право вимоги свого боржника у розмірі 5 млн грн (за ПФД) за винагороду - 1 млн грн. Як в бухобліку відображається така операція та чи виникає дохід?
    02.06.20219041
  • Курсова різниця за агентським договором у валюті
    Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?
    23.02.20211841
  • З якої дати сплачувати оренду за новоукладеним договором оренди землі?
    Юрособа уклала з фізособою договір оренди землі сільгосппризначення, дата якого – 01.10.2020 р. Держреєстрація права оренди відбулася 02.11.2020 р. В договорі сказано, що він набуває чинності з моменту підписання да держреєстрації. З якої дати потрібно нараховувати і платити оренду плату?
    27.01.2021290