• Посилання скопійовано

Чи має право фізособа - "загалник" на допомогу по вагітності та пологах: що з ЄСВ?

ФОП на ЗСО не сплачувала за себе ЄСВ в 2024 році. Лікарняний листок по вагітності та пологах виданий з 05.06.2024 по 08.10.2024 р. на 126 днів і продовжений ще на 14 днів. В допомозі за заявою-розрахунку ПФУ відмовив через те, що не сплачений ЄСВ за червень. Чи можна сплатити зараз ЄСВ? Чи не доведеться при сплаті ЄСВ сплатити ЄСВ за весь 2024 рік?

Зараз діють норми пп. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ, згідно з якими ФОП на загальній системі оподаткування (як і ФОП-«єдинники»  та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Отже, ФОПи, які скористалися цією пільгою та не проводили сплату ЄСВ, відповідно розрахунок ЄСВ у складі декларації за 2023 рік не подавали. Тобто це стосується лише того періоду, в якому згідно зі встановленими пільгами ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають, зокрема, фізособи-підприємці, фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до застрахованих осіб на інших підставах (ст. 11 Закону №1105).

Право на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи (ч. 1 ст. 12 Закону №1105). Це право виникає з настанням страхового випадку в період заняття підприємницькою та іншою, зазначеною вище, діяльністю, якщо інше не передбачено законом. 

Тож, якщо ФОП не сплачувала ЄСВ, скориставшись нормою про звільнення, зазначеною у пп. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ, то для отримання допомоги вона мала би сплатити ЄСВ у мінімальному розмірі у місяці настання страхового випадку (лікарняного по вагітності та пологах), тобто у червні 2024 р. З цього приводу Держпраці у Дніпропетровській області в консультації від 9 серпня 2022 року зазначає, що особа, яка сплатила ЄСВ у місяці настання страхового випадку, вважатиметься застрахованою та матиме право на допомогу.

Таким чином, доя отримання ФОП має зараз сплатити ЄСВ за червень 2024 року.  Розрахунок допомоги проводиться з мінімальної межі 262,81 грн, розрахованої діленням МЗП (8000,00 грн) на середньомісячну кількість днів 30,44. У підсумку одержимо середню зарплату, яка множиться на кількість календарних днів лікарняного (126 к. д. + 14 к. д. (продовження лікарняного через ускладнення)). Тож при розрахунку потрібно діяти за Порядком №1266:

  • середня зарплата: 262,81 грн (8000,00 грн : 30,44 дні);
  • сума лікарняного: 36793,40 грн (262,81 грн х 126 к. д. та 262,81 грн х 14 к.д.).

Сплативши ЄСВ, потрібно подати декларацію з типом «Звітна» як «Довідкова», а після її прийняття подати заяву-розрахунок на фінансування. Після отримання коштів потрібно подати додаток 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та повідомлення до ПФУ про виплату коштів. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь