• Посилання скопійовано

Як уточнити задекларований ЄСВ в Додатку 1до Декларації платника ЄП без його сплати?

ФОП подав річну звітність з додатком 1 за 2022 рік, показав нарахування ЄСВ, але не сплачував його, тому що помилково вважав, що може бути звільненим від сплати. Зараз надійшла вимога з ДПС про сплату. Чи може зараз ФОП подати уточнюючий розрахунок, щоб зняти це нарахування ЄСВ?

За чинними нормами пп. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ ФОПи на ЄП, як і ФОПи на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Згідно із Законом про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте це не позбавляє права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ у декларації з метою отримання страхового стажу.

Отже, з ситуації, що розглядається, ФОП скористався своїм правом не сплачувати ЄСВ за себе під час воєнного стану, проте не був обізнаний у питанні щодо неподання додатку 1, тому заповнив і подав його у складі Декларації за результатами року. Отримавши листа від податкової про сплату задекларованого ЄСВ, ФОП зрозумів, що додаток 1 поданий помилково. Наразі постало питання про уточнення поданої раніше інформації.

Щоб скасувати раніше зазначені нарахування ЄСВ в табличній частині розділу 9 додатку 1 потрібно подати декларацію у складі додатку 1 з типом «Уточнююча» за 2022 рік з відображенням суми на зменшення єдиного внеску, яка підлягає перерахуванню  на небюджетні рахунки.

В уточнюючому Додатку 1 табличної частини розділу 9 у графах та колонках наводять правильні показники з урахуванням виправлених помилок, тобто:

  • у графі 2 кожного місяця потрібно вказати суму доходу «0,00»;
  • у графі 3 вказують розмір ЄСВ «22,0»;
  • у графі 4 зазначають суму ЄСВ до сплати «0,00».

Далі, у розділі 10 визначають уточнення зобов’язань з ЄСВ:

  • у рядку 1 вказують суму ЄСВ, яка підлягала сплаті на небюджетні рахунки за даними податкового (звітного) періоду, за який виправляють помилки. Тобто в цей рядок потрібно перенести раніше задекларовану суму ЄСВ значення рядка «Усього» графи 4 розділу 9 Додатку 1 до поданої Декларації з типом «Звітна» за 2022 рік;
  • у рядку 2 зазначити уточнену суму ЄСВ, тобто «0,00» з рядка «Усього» графи 4 розділу 9 Додатка 1 з типом «Уточнююча» (тої, що наразі складається);
  • у рядку 4 – вказується сума помилково нарахованого ЄСВ, оскільки виникла переплата через помилкове нарахування ЄСВ, яку потрібно зменшити (суму з рядка 1).

Інші поля додатку 1 заповнюються в звичайному порядку.

Щодо самої декларації зазначимо, що оскільки єдиний податок сплачувався, то всі показники розділів залишаються незмінними, тому ФОПу потрібно перенести раніше вказані значення та:

  • у рядки 15 та 16 розділу VІ уточнюючої Декларації перенести суму єдиного податку з рядка 14 розділу V Декларації;
  • рядки 17–20 уточнюючої Декларації залишити незаповненими.

Інші поля уточнюючої декларації заповнюються в звичайному порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь