• Посилання скопійовано

Соціальна відпустка вдові, матері двох дітей

Працівниця – мати двох дітей до 15 років. В березні 2023 року батько дітей загинув. Є довідка з місця його роботи, про те, що він не скористався соціальною відпусткою за 2023 рік. Скільки днів соціальної відпустки можна надати цій працівниці за 2023 рік: 10 чи все таки 17 вже за двома підставами (мати двох дітей і вдова)?

Відповідно до ст. 19 Закону про відпустки додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи надається одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Одинокою матір’ю для цілей визначення права на соціальну відпустку на дітей є: жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі і розлучена жінка, яка виховує дитину без батька) (п. 9 Постанови Пленуму ВСУ від 06.11.1992 р. №9 «Про практику розгляду судами трудових спорів»).

Отже, з 2023 року працівниця, яка є вдовою та матір’ю двох дітей до 15 років підпадає під категорію «одинока мати» для цілей надання соціальної відпустки на дітей за двома підставами: вона є вдовою, а діти ще не досягли 18 років. Тож тривалість додаткової соціальної відпустки за 2023 рік складе 17 календарних днів.

Проте, окрім заяви та довідки з місця роботи батька дітей (який загинув) про те, що він не скористався соціальною відпусткою за 2023 рік, потрібно додати копії свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть чоловіка, виданих відповідним відділом державної реєстрації актів цивільного стану.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь