• Посилання скопійовано

Як ФОПу отримати допомогу по вагітності та пологах у 2023 році?

Що потрібно для отримання допомоги по вагітності та пологах ФОПу в 2023 р.?

Право на відпустку по вагітності і пологах

В абз. 1 ч. 1 ст. 22 Закону №1105 акцентовано увагу, що страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тож, відповідно до зазначеного закону ФОП також має право на допомогу по вагітності та пологах за умови сплати ЄСВ в повному обсязі та не має заборгованості. Якщо ФОП скористався пільгами на час воєнного стану та не сплачував ЄСВ, він втрачає право  на отримання допомоги по вагітності та пологах. Про це ми також писали тут.

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологахє листок непрацездатності. Цей документ видається з 30 тижня вагітності медичним закладом, в якому жінка перебуває на обліку.

 

Тривалість відпустки по вагітності і пологах

Тривалість відпустки по вагітності і пологах:

  • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей – додатково надається 14 календарних днів відпустки;
  • 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Допомога виплачується у розмірі 100% середньої зарплати (доходу), незалежно від страхового стажу (ч. 1 ст. 19 Закону №1105), за рахунок коштів Пенсійного фонду України (ч. 1 ст. 26 Закону №1105).

 

Документальне оформлення

Е-лікарняні по вагітності та пологах стають готовими до оплати через сім днів після дати відкриття. Тож, після спливу певної дати Е-лікарняний по вагітності та пологах можна брати в роботу та подавати «довідкову» податковудекларацію (з єдиного податку або про майновий стан і доходи залежно від того, на якій системі ФОП) і заяву-розрахунок до Фонду на оплату.

Тобто, Е-лікарняний по вагітності та пологах має статус «закритий» з дня свого створення і змінює його на «готовий до сплати» у день видачі – тобто через сім днів після дати відкриття. У випадку, якщо Е-лікарняний по вагітності та пологах вчасно не змінить свій статус попри вичерпання строків, то все одно орієнтуємося на дату сім днів після дати створення лікарняного. Тож, з Е-лікарняним можна починати працювати з 8 дня після його відкриття і призначати за ним допомогу, навіть якщо його статус залишився «закритим».

Для формування та подання заяви-розрахунку за формою згідно Додатку 1 Порядку №12, підприємець до ПФУ має 5 робочих днів з причиною непрацездатності «2» (якщо паперовий лікарняний» або «8» (Е-лікарняний) «Вагітність і пологи».

Податкова декларація з типом «Довідкова» з додатком Д1 зЄСВ за місяці розрахункового періоду (12 календарних місяців перед настанням страхового випадку), за які не було подано податкову декларацію, а також місяць настання страхового випадку.

Крім того, потрібно подати ще й інші документи:

  • довідку про суму сплаченого ЄСВ для отримання допомоги по вагітності та пологах, яку можна отримати безкоштовно в органах ДПС (п. 1 ч. 1 ст. 6 Закону про ЄСВ);
  • довідку за формою № ОК-5 з ПФУ, який зобов’язанийнадавати безоплатно на вимогу застрахованих осіб інформацію, що міститься на їх персональних облікових картках у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру (п. 4 ч.1 ст. 14 Закону про ЄСВ);
  • копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  • копію витягу з реєстру платників єдиного податку (для фізичної особи підприємця, яка обрала спрощену систему оподаткування);
  • довідку про відкриття спеціального рахунку в банку (ІВАN);
  • копія паспорту та ідентифікаційного коду.

Також, протягом місяця з дня проведення виплат за рахунок ПФУ, ФОП повинен буде надіслати повідомлення про проведення виплат за формою згідно з додатком 2 до Порядку №12, оскільки перебування ФОП у відпустці по вагітності і пологах не позбавляє його права подавати таке повідомлення.

 

Розрахунок

Згідно з ч. 2 ст. 19 Закону №1105 сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Правила розрахунку допомоги по вагітності та пологах 2023 року не змінилися та розраховуються за нормами Закону № 1105 та Порядку № 1266.

Якщо ФОП протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку  провадив діяльність, то середньоденний дохід обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) доходу, на який нарахований єдиний внесок на кількість календарних днів провадження підприємницької у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин. Це виходить з п.3 Порядку №1266.

ФОПи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по вагітності та пологах - виходячи з нарахованого доходу, з якого сплачено страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку (ч. 4 ст. 12 Закону №1105).

 

Приклад. ФОП йде в відпустку по вагітності та пологах з 1 лютого 2023 року по 6 червня 2023 року на 126 днів. Розрахунковий період — лютий 2022 р. - січень 2023 р. ЄСВ ФОП сплачувала всі 12 місяців з мінімальної зарплати.

Сукупний дохід дорівнює: 

  • 6500,00 грн х 8 міс.+ 6700,00 грн х 4 міс. = 78800,00 грн.

Календарних днів у розрахунковому періоді 366 к. днів. 

  • Середній дохід за день: 78800,00  грн :365 к. д. = 215,89 грн.

Але відповідно до абз. 3 п. 2 Порядку №1266, середній дохід на день для розрахунку відпустки по вагітності та пологах не може бути менше від суми, розрахованої з мінімальної зарплати на день, яка діяла в день видачі лікарняного, тобто:

  •  220,11 грн (6700 грн : 30,44). 

Оскільки після підрахунку сума середнього доходу менша за середній дохід розрахований з мінімальної зарплати, то для розрахунку береться 220,11 грн і множиться на кількість днів відпустки по вагітності та пологах.

Отже, сума допомоги по вагітності та пологах складатиме: 220,11 грн×126 к.д. =  27733,86 грн.

 

Оподаткування відпустки по вагітності та пологах

Відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ, допомога по вагітності і пологахне підлягає оподаткуванню ПДФО, військовим збором та ЄСВ. Аналогічна думка зазначена у листі ДФС від 11.07.2017 р. №1127/Р/99-99-13-02-01-14/ІПК. 

Звертаємо увагу, що на період відпустки по вагітності та пологах ФОП, яка не працює та не отримує дохід (прибуток), не звільняється від сплати ЄСВ за себе. А от в деяких випадках ФОП звільняється від сплати єдиного податку на час отримання такої допомоги:

  • ФОПи І та ІІ групи - якщо немає найманих працівників;
  • ФОПи ІІІ групи та "загальносистемники" - не сплачують, якщо не мають доходу.

Так було у мирний час. Проте, важливо пам'ятати наступний момент, що на час воєнного стану підприємці незалежно від групи та системи оподаткування:

з 01.03.2022 р. звільняються від сплати ЄСВ за себе і протягом усього часу до припинення/скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після припинення/скасування воєнного стану (п. 9-19 разд. VIII Закону про ЄСВ);

з 01.04.2022 і до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України звільняються від сплати єдиного податоку (п. 9.1 підрозділ 8 розд. ХХ ПКУ).

Тож, ФОП, після отримання допомоги по вагітності та пологам може не сплачувати зазначені податки, скориставшись нормами щодо звільнення на час воєнного стану.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    Сьогодні 17:386
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241711
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202438
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024314
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437