• Посилання скопійовано

Працівнику встановлено інвалідність: що з ЄСВ?

Наймана особа принесла довідку з МСЕК про встановлення ІІ групи інвалідності терміном на 2 роки. Які подальші дії роботодавця щодо нарахування ЄСВ? Чи потрібно видавати наказ про застосування ставки ЄСВ 8,41%?

Щодо працівників, які мають інвалідність, роботодавці застосовують ставку ЄСВ у розмірі 8,41% (ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Підставою для застосування цього розміру ЄСВ є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (абз. 7 пп. 5 п. 2 Інструкції № 449).

Саме ж нарахування ЄСВ у розмірі 8,41% здійснюється з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії) та закінчується датою припинення інвалідності.

Копію довідки МСЕК затверджує роботодавець в день її отримання від працівника. На практиці працівник, якому встановлено інвалідність, приносить оригінал відповідної довідки МСЕК своєму роботодавцю. Роботодавець робить копію цієї довідки, завіряє її своєю печаткою (за наявності) та написом на кшталт «З оригіналом вірно», ставить дату завірення і передає до бухгалтерії. Така копія є достатньою підставою для нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% на заробітну плату працівника особи з інвалідністю. Видавати окремий наказ про зміну та застосування до певного працівника іншої ставки ЄСВ не потрібно.

Звертаємо увагу, що до доходу працівника, до дати завірення роботодавцем копії МСЕК і після дати припинення інвалідності, роботодавець має застосовувати ставку ЄСВ у розмірі 22%.

Крім того, роботодавець не повинен дотримуватися обов’язкової умови щодо сплати ЄСВ у мінімальному розмірі з доходу працівника – особи з інвалідністю, як це передбачено абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ для працівників, до доходу яких застосовується ставка у розмірі 22%.

Тобто із заробітної плати (доходу) працівника – особи з інвалідністю пільгова ставка ЄСВ застосовується до фактичної бази нарахування (абз. 5 пп. 6 п. 2 Інструкції № 449).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202428
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246572
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241931
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202444
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024339