• Посилання скопійовано

Подання документів на оплату лікарняного з вагітності та пологів ФОПу, який перебуває за кордоном

У ФОПа оформлений е-лікарняний по вагітності та пологах. Зараз він в статусі «готовий до сплати». Як ФОПу можна надати документи для оформлення лікарняного, якщо він знаходиться за кордоном?

Для вагітних жінок, які виїхали за кордон через війну, Фонд соціального страхування України профінансує допомогу по вагітності та пологах, навіть якщо вони не встигли оформити лікарняний в Україні.

Аби це стало можливим, фахівці МОЗ спростили процедуру формування медичних висновків – отримати е-лікарняний після настання 30 тижня вагітності тепер можна дистанційно.

Для цього вагітна має зв’язатись зі своїм лікарем в Україні, який вів або продовжує вести її вагітність – він перевірить попередні медичні записи і створить медвисновок, на базі якого автоматично сформується електронний лікарняний.

Крім того, розраховувати на виплату допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами може жінка-підприємець за умови сплати страхових внесків.

Судячи із запитання, це було зроблено, оскільки в реєстрі є е-лікарняний у статусі «готовий до сплати».

Тож, такий створений без особистого прийому е-лікарняний по вагітності та пологах є підставою для отримання допомоги від ФСС України. 

Для того, щоб ФОП мала змогу отримати фінансування, необов’язково повертатися в Україну.

Для оплати листка непрацездатності необхідно звернутися до ФСС (відділення управління виконавчої дирекції можна знайти по посиланням) та подати пакет документів:

  1. копію «довідкової» податкової декларації (Д1 по ЄСВ) за місяці розрахункового періоду (12 календарних місяців перед настанням страхового випадку), за які не було подано податкову декларацію, а також місяць настання страхового випадку (надається тільки для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку І-ІІ групи);
  2. квитанцію про сплату єдиного внеску за поточний рік та місяць настання страхового випадку;
  3. копію листка непрацездатності;
  4. довідку 5-ОК з ПФУ (або з електронного кабінету ПФ);
  5. копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  6. копію витягу з реєстру платників єдиного податку (для фізичної особи підприємця, яка обрала спрощену систему оподаткування);
  7. довідку про відкриття спеціального рахунку в банку (ІВАN);
  8. копію паспорта та ідентифікаційного коду;
  9. заяву-розрахунок (згідно з Додатком 1 «Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за кошти Фонду соціального страхування України» ).

Для цього потрібно, як і зазвичай, розрахувати суму допомоги по вагітності та пологам і подати заяву-розрахунок, на її підставі якої Фонд проведе фінансування. Саме від дати прийняття такої заяви залежить строк виплати допомоги. Кошти перераховують на спеціально відкритий поточний рахунок або особисту банківську картку.

Слідкувати за станом фінансування допомог від ФССУ можна онлайн у телеграм-каналі за тегом #фінансування_страхувальників (для цього потрібно знати точну дату прийняття заяви за лікарняним).

Після отримання оплати лікарняного протягом місяця треба подати до ФСС повідомлення про виплату коштів застрахованим особам (Додаток 2 до зазначеного вище порядку). Повідомлення можна надіслати листом із описом або в електронному вигляді. У випадку неподання повідомлення протягом трьох місяців з дати фінансування ФСС може провести перевірку. Крім  того, за неподання повідомлення Законом передбачено адміністративний штраф.

Звертаємо увагу, що є випадки, коли ФОП звільняється від сплати єдиного податку на час тимчасової непрацездатності, а саме:

  • ФОПи 1 та 2 групи - на час непрацездатності, якщо немає найманих працівників;
  • ФОПи 3 групи - якщо не мають доходу, але це по суті не звільнення, а відсутність бази оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202416
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.2024525
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241791
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202441
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024328