• Посилання скопійовано

Максимальний розмір ЄСВ перевищено: які документи слід оформити?

Єдиному працівнику - директору підприємства належить виплатити зарплату, сума якої перевищує 1 млн грн. Які документи необхідно оформити та надати банку, аби під час такої виплати перерахувати до бюджету максимальний розмір ЄСВ 13 770,90 грн замість 1/5 від суми зарплати до виплати?

Відповідно до ч. 2 ст. 24 Закону про ЄСВ наказом Міндоходів №453 затверджено Порядок прийняття банками до виконання розрахункових документів на виплату зарплати, який є підзаконним нормативно-правовим актом.

Пунктом 2 Порядку №453 передбачено, що банки приймають від платників ЄСВ грошові чеки, платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону про ЄСВ нараховується ЄСВ, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником ЄСВ розрахункових документів (документів на переказ готівки) про перерахування коштів для сплати ЄСВ. Суми, сплачені за цими документами, повинні складати не менше 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах.

Якщо в розрахункових документах або документах на переказ готівки сума ЄСВ менша, ніж 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати, банки приймають від платників ЄСВ грошові чеки та/або платіжні доручення, та/або інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати разом з оригіналом довідки-розрахунку, погодженим з органом доходів і зборів за місцем взяття на облік платника єдиного внеску.

Довідка-розрахунок складається платником ЄСВ у трьох примірниках за формою згідно з додатком 1 до Порядку №453 (п. 3 Порядку №453).

Розмір ЄСВ 1/3 зарплатних коштів виник невипадково – це закруглене значення колишнього мінімального розміру стандартної ставки ЄСВ. Але наразі він становить 22%, тож, вимоги до страхувальників змінилися.  Хоч, на жаль, це не знайшло відображення в самому Порядку – зміни до нього так і не були внесені.

При цьому ДФСУ зауважила, що територіальні органи ДФС до приведення Порядку у відповідність до законодавства погоджують сплату ЄСВ, яка має становити 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах, та підтверджують додаток 1 до Порядку №453 з приміткою «Погоджено відповідно до встановленого з 01.01.2016 р. Законом України від 08 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Отже,  потрібно звертатися до органу ДФСУ за місцем узяття на облік як платника ЄСВ для погодження довідки-розрахунку за формою додатка 1 до Порядку №453. Оригінал довідки-розрахунку, погодженої з податківцями, подається до банку одночасно з документами на виплату зарплати.

Слід зауважити, що довідка-розрахунок (додаток 1) оформлюється для кожної виплати зарплати. Порядком №453 передбачена також довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску (додаток 2), яка оформлюється на рік, якщо сума перерахування ЄСВ, що передбачається роботодавцем, менша ніж 1/3 суми коштів на виплату заробітної плати, та якщо роботодавцем протягом попереднього року не було допущено порушень законодавства про нарахування та сплату ЄСВ.

Відповідно до п. 5 Порядку №453 платникам, які звертаються до контролюючих органів за погодженням довідки-розрахунку, у якій сума перерахування ЄСВ менша ніж 1/3 суми коштів на виплату зарплати, зазначеної в грошовому чеку та/або платіжному дорученні, та/або іншому розрахунковому документі, у зв’язку із застосуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ, та які протягом попереднього року не допустили порушень законодавства про нарахування та сплату ЄСВ, за рішенням керівника контролюючого органу надається довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску за формою згідно з додатком 2. Тож, якщо перевищення максимальної межі має місце неодноразово, доцільно оформити  довідку згідно з додатком 2 до Порядку №453.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    Сьогодні 17:387
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241721
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202438
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024314
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437