• Посилання скопійовано

Оплата праці трактористів під час польових робіт

На підприємстві трактористи прийняті на роботу на ставку. Крім цього, встановлені відрядні розцінки на польові роботи. При оплаті надурочних на польових роботах, від чого має відштовхуватися підприємство-роботодавець: від ставки чи від відрядних розцінок?

Відповідно до ст. 106 КЗпП, за погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки. За відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100 % тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, - за всі відпрацьовані надурочні години.

Тому, на нашу думку, якщо на підприємстві польові роботи оплачуються (відповідно до колективного договору, трудових договорів або інших документів, яким врегульовано порядок оплати праці працівників) за відрядними розцінками, діяти слід так, як це зазначено для відрядної системи оплати праці. Тобто, оплачувати такі роботи шляхом доплати за всі відпрацьовані надурочні години. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Ліквідація підприємства та наявність депонованої зарплати
    У зв'язку із тривалою відсутністю працівника на робочому місці та будь-яких засобів зв'язку з ним, було прийнято рішення про його звільнення. Компенсацію невикористаної відпустки працівник не отримав через неактуальність банківських реквізитів. Кошти було депоновано. У разі ліквідації підприємства, що робити з даними коштами?
    20.09.202418
  • Працівник за контрактом у НГУ: чи можна поєднати з роботою?
    Працівник за основним місцем роботи уклав контракт з Національною гвардією України (НГУ) на 3 роки з посадовим окладом. Чи потрібно нараховувати йому заробітну плату? Як він може продовжувати працювати на підприємстві: за основним місцем роботи чи за сумісництвом?
    19.09.202420
  • Включення премії з нагоди ювілею у розрахунок лікарняного
    Працівник хворів з 10.06.2024 по 19.08.2024 р. В липні 2024 року йому була нарахована премія до ювілею згідно з умовами колективного договору. З 06.09.2024 р. працівник знову захворів. Чи включати вказану премію при розрахунку середнього заробітку для оплати тимчасової непрацездатності, якщо в липні через хворобу не відпрацьовано жодного робочого дня?
    19.09.202442
  • Заповнення графи 15 Списків персонального військового обліку
    На підприємство прийняли працівника з інвалідністю ІІІ групи. ВЛК він не проходив та отримав відтермінування від мобілізації. Що потрібно вказувати у додатку 5 до Порядку №1487 у графі 15 "Придатність до військової служби"?
    18.09.202444
  • Лікарняні при зарплаті, яка більше максимальної бази нарахування ЄСВ
    У працівника за грудень 2023 р. нарахована зарплата більше максимальної бази нарахування ЄСВ. При поданні заяви-розрахунку у вересні 2024 р. до розрахунку потрапляє нарахування за грудень, тому розрахунок бухгалтера не співпадає з розрахунком ПФУ. У розрахунок середньої зарплати для лікарняних має потрапляти фактично нарахована зарплата чи тільки та сума, з якої сплачено ЄСВ?
    18.09.2024303