• Посилання скопійовано

Роботодавець не зобов’язаний вимагати в працівника підтвердження статусу сумісника

На підприємстві є працівники-сумісники, деякі мають, а деякі не мають основного місця роботи на іншому підприємстві. Чи можуть працівники працювати за сумісництвом на підприємстві (без основного місця роботи) і чи потрібно вимагати у працівників підтвердження з основного місця роботи?

За загальним правилом, працівників приймають за трудовим договором на підприємство як на основне місце праці, так і за сумісництвом.

Відповідно до ч. 3, 4 ст. 24 Кодексу законів про працю при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи. Але чи є серед них підтвердження того, що працівник одночасно працює чи не працює у іншого роботодавця, і режиму такої роботи?

Відповідно до п. 1 Постанови КМУ від 03.04.1993 р. № 245 робітники, спеціалісти і службовці державних підприємств, установ і організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу  роботу на умовах трудового договору. На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина у вільний від основної роботи час.

Для роботи за сумісництвом згоди адміністрації за місцем основної роботи не потрібно.

Також нагадаємо, що відповідно до ст. 25 КЗпП, при укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які влаштовуються на роботу, документи, подання яких не передбачено законодавством.

Чи не єдиним критерієм роботи за основним місцем є наявність трудової книжки за таким місцем роботи. Тому, якщо працівник при прийнятті на робот надає трудову книжку, у заяві про прийняття на роботу він вказує “... на основне місце праці...”.  Якщо працівник не надає трудову книжку, але бажає працевлаштуватися саме за основним місцем роботи, роботодавець має поцікавитися, а де така трудова книжка? Якщо це перше місце роботи, роботодавець заводить трудову книжку протягом 5 днів після початку трудових відносин. Якщо трудова книжка втрачена, роботодавець допомагає її відновити за правилами, встановленими Інструкцією № 58.

Якщо працівника приймають за сумісництвом, то подання трудової книжки не вимагається, згоди роботодавця з основного місця праці не вимагається і в заяві про прийняття на роботу працівник вказує “... на роботу за сумісництвом...”.  При цьому, підприємство, яке приймає працівника за сумісництвом чинним законодавством не зобов'язане з'ясовувати, чи має такий працівник основне місце праці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    Сьогодні 12:011
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    Сьогодні 11:075
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202452
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024106
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024484