• Посилання скопійовано

Час початку і закінчення обідньої перерви визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку

Яку мінімальну тривалість повинна мати обідня перерва і як це зафіксувати?

Перерва для відпочинку і харчування — один із різновидів внутрішньозмінного часу відпочинку, що гарантується для працівників трудовим законодавством. Правовому регулюванню порядку надання такої перерви присвячено ст. 66 КЗпП.

Зазначена стаття встановлює загальне правило, згідно з яким час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. Водночас нею встановлено лише максимальну тривалість такої перерви — не більше 2-х годин. Вимог щодо мінімальної тривалості перерви трудове законодавство не містить. На цьому наголошувало й Міністерство праці та соціальної політики України в листі від 03.02.2012 р. №31/13/133-12. Міністерство зазначало, що тривалість має бути такою, щоб перерва виконувала своє призначення (тобто працівники в буквальному розумінні цього слова мали змогу поїсти і відпочити протягом перерви). Тож на практиці буває перерва тривалістю 30, 45, 60 хвилин і більше (до 2-х годин).


Слід зазначити, що проекти Трудового кодексу України, розміщені на сайті Верховної Ради України (як законопроект №1108, що після прийняття у першому читанні був знятий з розгляду, так і законопроект №2902), передбачають визначити мінімальну тривалість обідньої перерви на рівні 30 хвилин.

Нагадаємо при цьому, що час перерви для відпочинку і харчування не зараховується до робочого часу і працівник може використовувати її на власний розсуд. Водночас така перерва може працівникам і не надаватися, якщо вони працюють на роботах, де через умови виробництва її встановити не можна. Це безперервно діючі підприємства і цехи, інші роботи, пов'язані з неможливістю відлучатися з робочого місця. У таких випадках працівникам мають бути створені умови для приймання їжі протягом робочого часу, і час прийому їжі для них зараховується в робочий час. Перелік відповідних робіт і місце приймання їжі, згідно з ч. 4 ст. 66 КЗпП, затверджуються адміністрацією за погодженням із профкомом.

Для того щоб зафіксувати час початку, час закінчення і тривалість обідньої перерви, на підприємстві мають бути складені правила внутрішнього трудового розпорядку. Вони затверджуються зборами або конференцією трудового колективу за поданням власника або уповноваженого ним органу (адміністрації підприємства).

 

Наголосимо також, що, оскільки законодавством не встановлено інше, у Правилах може за необхідності передбачатися різна тривалість обідньої перерви для різних категорій працівників (залежно від зміни, професії, посади, розташування робочого місця та інших обставин), а також різна її тривалість залежно від дня тижня, пори року тощо.

Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!

Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!

Доступ до цього матеріалу можливий лише для зареєстрованих користувачів. Якщо ви вже зареєстровані на нашому сайті — будь ласка, авторизуйтесь.

Або зареєструйтесь , прямо зараз, це не вимагає ваших персональних даних і займе не більше однієї хвилини.

Зареєструватись

Автор: Кравчук Олексій, д.ю.н., аудитор

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Довідка ОК-5 без наявності стажу
    Якщо сформували довідку ОК-5, а в графі "Усього. грн" - сума заробітної плати є, а ось в графі "Страховий стаж" - проставлено "0", то це не правильна подана/прийнята звітність?
    Сьогодні 09:0232
  • Як правильно заповнити суму перевитрати в авансовому звіті?
    Директор оплачує послуги Нової пошти власними коштами. Пізніше подає авансовий звіт на відшкодування йому коштів. При заповненні авансового звіту від 23.04.2025 р. у сумі 80 грн, є перевитрата в сумі накопичених двох авансових звітів (не компенсованих) - 240 грн грн. Загальна сума заборгованості за працівником - 320 грн. 25.04.2025 р. підприємсво сплатило всю суму заборгованості. Як правильно заповнити суму сплати в авансовому звіті: всю суму оплати 320 грн ставити в останньому звіті і номер платіжної інструкції, чи потрібно в кожному звіті відображати один номер платіжної інструкції і суму заборгованості, яка виникла за кожним звітом окремо без накопичення?
    19.08.202553
  • Середня заробітна плата для підприємств з роздрібної торгівлі алкогольними напоями
    Після змін до ст. 42 Закону №3817 (Закон №4536 від 16.07.2025 р.) незрозуміло, як правильно рахувати: у підприємства є ліцензія на роздрібну торгівлю алкоголем, продавець працює на 0,5 ставки, решта працівників — на опті, ще є мобілізовані. Чи потрібно всім забезпечити середню зарплату не менше 2 МЗП і чи враховувати мобілізованих у цьому розрахунку?
    14.08.2025857
  • Як розрахувати кількість днів в відрядженні?
    Відповідно до наказу працівник відряджений у Київ з 8 по 9 серпня. Працівник не бажає скоритатися іншим транспортом, окрім поїзда, який вибуває в 23:30 7 серпня. Яким чином розрахувати кількість днів в відрядженні?
    11.08.202572
  • Завідувач складу щодня їздить за товаром з одного складу на інший в інше місто: чи оформлювати відрядження?
    В компанії є два склади в різних населених пунктах. Завідувач складу кожного дня їздить за товаром з одного складу на інший в інший населений пункт. Чи потрібно оформлювати відрядження? За яких умов можна не оформляти відрядження?
    08.08.20251 006