• Посилання скопійовано

Відрядження працівника у відрядження за кордон разом з партнерами на їх автомобілі

Чи можна відрядити працівника підприємства у відрядження за кордон разом з партнерами на їх автомобілі? Якими документами це оформити?

На наш погляд, можна відрядити працівника на таких умовах, адже законодавчої заборони для такого варіанту немає.

 

Безоплатні послуги перевезення

Якщо партнери на власному автомобілі перевозять працівника до місця відрядження і назад, таку операцію можна розглядати як безоплатні послуги перевезення, які партнери надали підприємству, яке направило працівника у відрядження.

Але чи відображати такі послуги в бухгалтерському обліку підприємства, зокрема, отриманий дохід від безоплатно отриманих послуг?

Детально це питання ми розглядали тут. На наш погляд, якщо витрати з відрядження не збільшують вартість активів, наприклад, придбаних товарів, собівартості продукції, а включаються до складу витрат, наприклад, на рахунок 92, 93 тощо, то відсутні підстави для відображення доходу.

Якщо ж відрядження пов’язане з придбанням товарів тощо і його вартість включається до складу активів (товарів, продукції), на наш погляд, слід відобразити дохід від безоплатно отриманих послуг:

  • Дт 20, 23, 28 тощо Кт 718 – на справедливу (ринкову) вартість отриманих послуг.

 

Як документально оформити?

Варіант документального оформлення залежить від особливостей кожної конкретної ситуації.

На наш погляд, про відрядження на автомобілі партнерів слід зазначити в наказі на відрядження. Наказом наказується працівникові відбути у відрядження і прибути назад на автомобілі партнерів.

Додатково може укладатися договір між підприємством і партнерами, яким партнери зобов’язуються доставити працівника до місця відрядження і назад. В договорі можуть записати, що партнери після повернення з відрядження надають звіт про перевезення, де можуть зазначатися дані про автомобіль, кілометраж тощо. Окрім того, в договорі зазначається про безоплатний характер наданих послуг.

Поряд з цим працівник може скласти звіт про виконання службового завдання, в якому, серед іншого, зазначити, що перевезення здійснювалося автомобілем партнерів.

Залежно від особливостей кожної конкретної ситуації можуть складатися й інші документи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»