• Посилання скопійовано

Розрахунок середнього заробітку в еквіваленті повної зайнятості для цілей бронювання працівників

Підприємство хоче забронювати працівників. Як правильно розрахувати середній заробіток в еквіваленті повної зайнятості, якщо є мобілізований працівник, жінки у відпустках по вагітності та пологах, працівник, який працює на умовах неповної зайнятості?

Згідно з пунктом 1.3 Інструкції №5, для оцінки розміру заробітної плати найманих працівників застосовується показник фонду оплати праці.

До фонду оплати праці включаються нарахування найманим працівникам у грошовій та натуральній формі (оцінені в грошовому вираженні) за відпрацьований та невідпрацьований час, який підлягає оплаті, або за виконану роботу незалежно від джерела фінансування цих виплат.

Фонд оплати праці (далі – ФОП) складається з:

  • фонду основної заробітної плати;
  • фонду додаткової заробітної плати;
  • інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Давайте розберемося, що належить і не належить до ФОП:

1. зарплата за відпрацьований час (537000 грн) – фонд основної зарплати (п. 2.1.1 Інструкції №5);

2. доплата за шкідливість 2990 грн (згідно з атестацією робочих місць) – фонд додаткової заробітної плати (п. 2.2.1 Інструкції №5);

3. щорічна основна відпустка (87570 грн) – фонд додаткової заробітної плати, це оплата за невідпрацьований час  (п. 2.2.12 Інструкції №5);

4. лікарняні (4200 грн) – інші виплати, що не належать до фонду оплати праці (п. 3.2 Інструкції №5);

5. середній заробіток за час відряджень (17100 грн) – фонд основної заробітної плати (п. 2.1.6 Інструкції №5);

6. щомісячна матеріальна допомога, що має постійний характер мобілізованому працівнику і оподатковується як зарплата та відображається в звітах як заробітна плата – 7100 грн. На жаль, така виплата не передбачена в Інструкції №5, ймовірно її можна розглядати, як інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати включають винагороди та премії, які мають одноразовий характер, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми. 

Але Інструкція №5 не дає чіткої і прямої відповіді щодо такої матеріальної допомоги. 

У листах Мінекономіки від 13.02.2023 р. №2704-20/5959-01 та від 13.02.2023 р. №2704-12/5941-09 указано, що для обчислення розміру середньої заробітної плати застрахованих осіб – працівників слід керуватися пп. 4.1.2 Інструкції №286: середня заробітна плата на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості, що визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих працівників (штатних та позаштатних) на їхню середню кількість в еквіваленті повної зайнятості, за відповідний період.

В еквіваленті повної зайнятості враховують увесь персонал, який залучали до роботи у звітному періоді. Він включає як штатних працівників підприємства, так і тих, які не перебувають в обліковому складі та залучені до роботи згідно з договорами і мають нарахування з фонду оплати праці (п. 4.1 Інструкції №286). Ураховують також зовнішніх сумісників (п. 4.4.1 Інструкції №286).

Кількість штатних працівників в еквіваленті повної зайнятості визначається у такому порядку.

За кожною категорією штатних працівників, для яких встановлено робочий тиждень різної тривалості, визначається загальна кількість людино-годин робочого часу (відпрацьованого та невідпрацьованого), за який була нарахована заробітна плата. Загальна кількість людино-годин, за які була нарахована заробітна плата за кожною категорією працівників, ділиться на табельний фонд робочого часу, визначений з урахуванням тривалості робочого тижня, встановленої на підприємстві згідно з законодавством або колективним договором.

До працівників, для яких встановлено скорочену тривалість робочого часу, належать: особи віком до 18 років, зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці, медичні, педагогічні працівники тощо (ст. 51 КЗпП України).

До кількості оплачених людино-годин ураховуються людино-години, за які працівникам здійснено нарахування з фонду оплати праці:

  • за відпрацьований час;
  • за час відпусток (основні, додаткові, у тому числі у зв'язку із навчанням, творчі відпустки) у частині, що припадає на робочі дні звітного місяця;
  • за час відсутності працівників у зв'язку з навчанням, виконанням державних або громадських обов'язків, простоїв та інших неявок, які оплачуються згідно з чинним законодавством.

До оплаченого часу не включаються неоплачені неявки та втрати робочого часу:

  • відпустки без збереження заробітної плати;
  • невідпрацьований час у зв'язку з роботою працівників у режимі неповного робочого дня (тижня);
  • період тимчасової непрацездатності;
  • прогули та інші втрати робочого часу.

Таким чином,  кількість працівників в еквіваленті повної зайнятості :

  • 1. за січень  (184 год * 18 чол. + 1 чол. * 184 год. * 0,5)/184  ≈ 18чол. (на нашу думку, мобілізованих працівників та тих, що перебувають у відпустках по вагітності та пологах, для догляду за дитиною, не включаємо).
  • 2. за лютий (168 год. * 16 чол + 1 чол. * 168 год. * 0,5)/168 ≈16.
  • 3. за березень (168 год. * 16 чол + 1 чол. * 168 год. * 0,5)/168≈16. 

Округлення результатів обчислень для відображення у формах  державних   статистичних  спостережень  з  праці  здійснюється  за  правилом парної цифри. Округлюються цифри поступово справа наліво:  якщо   остання   значуща   цифра  менше  або  дорівнює  "4",  вона відкидається;  якщо  -  більше або дорівнює "6", найближча ліворуч  від  неї цифра збільшується на одиницю. Якщо остання значуща цифра  "5", найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, а парна залишається без змін).

Згідно з роз’ясненнями Мінекономіки щодо бронювання працівників підприємств від  13.02.2023 р. №2704-12/5941-09 середня заробітна плата на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості, визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих працівників (штатних та позаштатних) на їхню середню кількість в еквіваленті повної зайнятості за відповідний період.

В вашому випадку середня зарплата буде визначатись так: 

  • за січень (537000 + 2990 + 87570 + 17100) / 18 = 35814,44 грн (до розрахунку не беремо лікарняні та виплату мобілізованому працівнику);
  • за лютий 600 000 /16 = 37500 грн;
  • за березень 670000 / 16 = 41875 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Кількість годин за графіком змінності менша від норми робочого часу
    При складанні графіка змінності при підсумованому обліку робочого часу з квартальним обліковим періодом кількість відпрацьованих годин в обліковому періоді виходить менше на 12 годин за норму за 5-денним робочим тижнем за цей же період. Норма в ІІІ кварталі за 5-денним робочим тижнем = 518 годин, а за графіком змінності = 506 годин. Виникає недопрацювання до норми у розмірі 12 годин. Чи потрібно оплачувати таке недопрацювання?
    03.10.2024377
  • Одна посада, але різні оклади у штатному розписі резидента Дія Сіті
    ТОВ – резидент ДІЯ Сіті. У штаті є працівники, які займають одну і ту ж посаду, працюють однакову кількість годин в місяць, але мають різні оклади. Чи коректно відображати в штатному розписі 5 рядків для посади бухгалтера і відповідно 5 різних окладів? Чи оклад має бути у всіх однаковий? Чи потрібно змінювати назви посад в штатному розписі та вносити зміни в трудові книжки?
    30.09.202445
  • Допомога на поховання працівника сумісника від роботодавця
    Помер працівник, який працював за сумісництвом, тобто не за основним місцем роботи. Роботодавець хоче виплатити допомогу на поховання своїм коштом. Чи є обмеження щодо суми такої виплати для сумісника? Як оподатковується така допомога? Як її відображати в єдиній звітності?
    25.09.202437
  • Оформлення на роботу студента ВНЗ на неповний робочий день
    Як оформити на роботу студента ВНЗ очної форми навчання? Чи можна його оформити на неповний робочий день за основним місцем роботи?
    25.09.2024591
  • Оплата відрядження працівників іноземної організації філією
    В Україні зареєстрована філія іноземної благодійної організації, в якій працюють особи-іноземці, які напряму не пов’язані з філією і зарплату отримують з іноземної організації. Час від часу виникає потреба у здійсненні ними відрядження, відповідно, виникають витрати на проїзд, харчування, проживання. Якщо ці витрати покриватиме філія, то чи не буде це для них додатковим благом? Чи не виникнуть через це додаткові податки?
    24.09.202414