• Посилання скопійовано

Стаж для нарахування лікарняних особі з інвалідністю

Загальний стаж роботи працівника, особи з інвалідністю ІІІ групи, згідно з довідкою про трудовий та страховий стаж, отриманої на порталі ПФУ - 7 років, мали би оплачувати 70%. Проте інший бухгалтер раніше нараховував 100%. Чи правильно це? Якщо ні, то який відсоток застосовувати до середньої зарплати?

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону №1105, страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, передбачених абз. 2 ч. 1 цієї статті. Тобто, зокрема, за винятком пенсії по інвалідності, яка включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Тож, якщо працівник з інвалідністю працює на підприємстві тривалий час за основним місцем роботи, а після отримання інвалідності - на умовах неповного робочого часу, то роботодавцем страхові внески було сплачено в розмірі меншому,ніж мінімальний. Відповідно і зарплата була менше мінімальної. А завдяки отримання працівником пенсії, цей період буде зараховано для страхового стажу для розрахунку лікарняного як повний місяць, за який сплачено страхові внески з мінімального розміру. 

В цьому випадку, для підтвердження страхового стажу працівник має надати довідку з ПФУ про дату призначення та період надання пенсії по інвалідності. Довідка про отримання пенсії по інвалідності збільшить страховий стаж, оскільки дані про період отримання пенсії по інвалідності в додатку 9 (довідки про трудовий та страховий стаж) не зазначаються, бо з неї не сплачуються страхові внески. В цьому додатку страховий стаж працівника буде розрахований пропорційно сплаченим страховим внескам із його доходу. Якщо працівник не надасть роботодавцю зазначену довідку, то розрахувати страховий стаж потрібно за даними додатку 9.

Отже, без підтвердної довідки з ПФУ до уваги потрібно брати стаж з довідки 7 років, відповідно при обчисленні середньої зарплати для нарахування лікарняних потрібно застосувати 70% залежно від стажу. Тобто працівник особа з інвалідністю не відноситься до категорії осіб, визначених п. 5 ч. 1 ст. 17 Закону №1105, яким нараховується допомога 100% незалежно від страхового стажу. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога на поховання працівника сумісника від роботодавця
    Помер працівник, який працював за сумісництвом, тобто не за основним місцем роботи. Роботодавець хоче виплатити допомогу на поховання своїм коштом. Чи є обмеження щодо суми такої виплати для сумісника? Як оподатковується така допомога? Як її відображати в єдиній звітності?
    25.09.202431
  • Оформлення на роботу студента ВНЗ на неповний робочий день
    Як оформити на роботу студента ВНЗ очної форми навчання? Чи можна його оформити на неповний робочий день за основним місцем роботи?
    25.09.202454
  • Оплата відрядження працівників іноземної організації філією
    В Україні зареєстрована філія іноземної благодійної організації, в якій працюють особи-іноземці, які напряму не пов’язані з філією і зарплату отримують з іноземної організації. Час від часу виникає потреба у здійсненні ними відрядження, відповідно, виникають витрати на проїзд, харчування, проживання. Якщо ці витрати покриватиме філія, то чи не буде це для них додатковим благом? Чи не виникнуть через це додаткові податки?
    24.09.202411
  • Оплата лікарняного мобілізованому працівнику
    Працівник призваний на військову службу 11.09.2024 р. В електронному кабінеті йому відкритий лікарняний з 14.09.2024 р. Чи потрібно нараховувати і оплачувати цей лікарняний?
    23.09.202459
  • Подарунки від профспілки її членам та штатним працівникам
    Профспілка планує видати книжку про історію підприємства і подарувати підприємству для вручення працівникам до ювілею організації. Чи матиме право профспілка включити у списки, окрім своїх членів, інших фізосіб, що не є його членами, і чи потрібно профспілці сплачувати ПДФО (18%), ВЗ (1,5%) та ЄСВ (22%)? Чи доцільно оприбутковувати книги на рахунку 111, якщо в профспілці не має бібліотеки?
    23.09.202420