• Посилання скопійовано

Працівниця за кордоном: звільнення після закінчення відпустки для догляду за дитиною

Працівниця була у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років до 17.11.2023 р. Зараз вона знаходиться за межами України. Зв'язувалися з нею через соцмережі, щоб вона надала заяву на звільнення. Вона не відповідає. Як довго можна ставити в табелі "НЗ" або "І? Чи можна звільнити її у період військового стану?

Вирішити дану ситуацію можна так:

Надіслати працівниці листа засобами комунікації з зазначенням: приступити до виконання своїх службових обов’язків у зв’язку з закінченням відпустки для догляду за дитиною до 3 років або написати відпустку без збереження заробітної плати на час воєнного стану з 17.11.2023 року до дня його завершення або скасування на підставі ч. 4 ст. 12 Закону №2136. Надіслати таку заяву можна також за допомогою засобів комунікації, а роботодавець при отриманні роздруковує її та видає відповідний наказ.

Також, у такому листі, варто попередити працівницю, що у випадку ігнорування та неприйняття відповідного рішення, роботодавець через 4 місяці такого ігнорування матиме законне право звільнити її на підставі пп. 8-3 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Відлік починається з 17.11.2023 р. і закінчується 17.03.2024 р., проміжок цього часу табелюється «НЗ». 

На сьогодні роботодавець не має законних підстав для звільнення працівниці в односторонньому порядку, оскільки по факту вона перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років до 17.11.2023 року. В такому випадку, вона може звільнитися тільки за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) або за угодою сторін (ст. 36 КЗпП).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»