• Посилання скопійовано

Розрахунок відрядження та премія за професійну майстерність

Як правильно обчислити розмір зарплати за період відрядження: за середньою чи денною зарплатою? Які виплати входять до обчислення середньої та денної зарплати? Чи входить премія за професійну майстерність, нарахована в поточному місяці, при визначенні денної зарплати за час відрядження?

Як правильно обчислити розмір заробітної плати за період відрядження: по середній чи денній?

Згідно зі ст. 121 КЗпП, робота працівника, направленого у відрядження, оплачується відповідно до умов трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим від середньої заробітної плати.

Отже, щоб розрахувати суму, яку належить виплатити працівнику за час відрядження, необхідно розрахувати і порівняти дві величини:

1) середньоденну зарплату.

Середньоденна зарплата за час відрядження розраховується відповідно до Порядку №100 виходячи з виплат, нарахованих працівникові у розрахунковому періоді.

Розрахунковий період для визначення середньоденної зарплати становить два календарні місяці роботи перед місяцем відрядження (з першого по перше число). Середньоденна зарплата обчислюється шляхом ділення виплат за цей період на кількість фактично відпрацьованих робочих днів.

Усі виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати у тому розмірі, в якому їх нараховано, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі.

2) денну заробітну плату, розраховану виходячи з тарифної ставки (окладу) працівника, за місяць, у якому він перебував у відрядженні.

Для розрахунку одноденної заробітної плати потрібно суму повного окладу (тарифної ставки) відрядженого працівника та інших нарахованих йому в місяці відрядження виплат (премії, доплати, суми індексації тощо) поділити на кількість робочих днів у цьому місяці за графіком роботи підприємства (працівника).

Відповідно сума оплати днів відрядження виходячи зі звичайної зарплати визначається як добуток одноденної заробітної плати та кількості днів відрядження.

Далі з цих величин обирається більша і на її підставі проводиться розрахунок суму оплати часу відрядження.

 

Які виплати входять до обчислення середньої та денної зарплати?

Виплати, які включаються при обчисленні середньої заробітної плати, визначені пп. 3 Порядку №100, а виплати, які не включаються – п. 4 даного Порядку

Що стосується денної заробітної плати, яка має порівнюватися із середньоденним заробітком  при оплаті періоду відрядження, то, як вже зазначено вище, - включаються всі елементи зарплати, які працівник отримує згідно з умовами трудового, колективного договору у місяці, у якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії,  які мають постійний характер (щомісячні, квартальні тощо), індексація. 

Виплати, які не включаються до денної заробітної плати працівника для порівняння є: допомога на оздоровлення; матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань; оплата за періоди, коли за працівником зберігається середня зарплата відповідно до законодавства; одноразові виплати. 

Про це, свого часу, пояснила Мінсоцполітики у листі від 24.04.2013 р. №4566/0/14-13/13.

 

Чи входить премія за професійну майстерність нарахована в поточному місяці при визначенні денної за час відрядження?

Премія за професійну майстерність нарахована в поточному місяці, є одноразовою виплатою, тому вона не братиме участь у розрахунку ані денної, ані середньоденної зарплати за час відрядження.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»