• Посилання скопійовано

Дистанційний працівник за кордоном, а офіс в Україні: чи буде робоча зустріч відрядженням?

Працівник працює дистанційно у Варшаві і направляється для проведення робочих зустрічей в офіс роботодавця у м. Київ. Чи можна вважати таку поїздку відрядженням?

Згідно із ст. 60-2 КЗпП, дистанційна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Ані в цій статті, ані в інших нормах законодавства не міститься заборон направляти працівника у відрядження, який працює дистанційно. Як і немає заборони щодо дистанційної роботи, перебуваючи за кордоном, оскільки при запровадженні дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце. 

При цьому дистанційна робота працівника повинна буди оформлена наказом (на підставі заяви працівника), де має бути зазначене місце такої роботи в іншій країні. 

Відповідно до Інструкції №59 (яка є обов’язковою для бюджетних підприємств, але використовується і приватними підприємствами) службове відрядження — це поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства (установи) на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем постійної роботи (за наявністю документів, що підтверджують зв’язок відрядження з основною діяльністю підприємства/установи). Проте звертаємо увагу, що це визначення вже застаріле і не відображає всіх реалій приватної сфери економіки, а Інструкція №59 направлена виключно на контроль за витрачанням бюджетних коштів на відрядження, а не на регулювання відряджень як господарських операцій.

Підприємствам, що не фінансуються з бюджету, радимо розробити (якщо його немає) внутрішнє Положення про відрядження. Саме в цьому локальному акті, рекомендуємо визначити, які поїздки працівників вважаються відрядженням на підприємстві, і прописати в ньому, в тому числі, які ознаки відряджень притаманні саме поїздкам працівників з місця їх дистанційної роботи до головного офісу. Головне, щоб така поїздка була спричинена виробничою необхідністю (наприклад, робоча зустріч в офісі в Україні) і щоб прибуття та вибуття працівника здійснювалося у визначені терміни за наказом керівника підприємства.

Тож, якщо всі ці умови виконати, то направлення працівника за дорученням підприємства з місця дистанційної роботи буде відрядженням, в тому числі і скерування працівника до підприємства в офіс в Україну.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»