• Посилання скопійовано

Зміна графіку роботи підприємства та працівників: як правильно оформити?

Підприємство працює з 08:00 до 18:00. Планується перейти на роботу з 08:00 до 22:00. Як побудувати графік роботи працівників?

Зауважимо,  що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП). І зазвичай для працівників установлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (ст. 52 КЗпП). Навіть під час війни до 60 годин нормальна тривалість робочого тижня може бути збільшена лише для працівників на об’єктах критичної інфраструктури (ст. 6 Закону №2136). Тому класичним, базовим графіком роботи вважається п’ятиденний робочий тиждень із восьмигодинним робочим днем. 

Тому, навіть, якщо на підприємстві встановлено графік роботи з 8:00 до 18:00, тобто, 10 годин на день (і це п’ятиденний робочий тиждень), то один з варіантів дотримання нормальної тривалості робочого часу працівників (8 годин на день) є, наприклад, встановлення двогодинної перерви.  

Якщо ж підприємство переходить на 14-годинний робочий день, то доведеться подбати про збільшення кількості працівників та про введення змінної роботи на підприємстві. За яким графіком буде працювати кожен з працівників у такому випадку, буде встановлено їх графіками роботи. 

Наприклад, якщо йдеться про бухгалтерію, відділ кадрів та інших офісних працівників, то, можливо, вони зможуть працювати і за старим графіком, якщо їх присутність не потрібна на роботі усі 14 робочих годин. 

А от виробничий персонал, можливо, буде працювати позмінно. І тому треба буде побудувати графік виходів на роботу, таким чином, щоб щодо кожного з працівників дотриматися нормальної тривалості робочого часу. 

Про принципи побудови такого графіку ми розповідали досить багато, наприклад, тут і тут

На що при цьому треба звернути увагу: 

  • Якщо до зміни графіку роботи підприємства на ньому не було графіків змінної роботи та підсумованого обліку робочого часу, усі працівники виходили на роботу з 08:00 до 18:00 з двома годинами обідньої перерви, а тепер виникла потреба для деяких з працівників виходити на роботу до обіду, а для деяких після, мінятися годинами роботи та відпочинку, дотримуватися змінного графіку – це істотні зміни умов праці. Про зміну істотних умов праці кожен працівник зазвичай повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці (ст. 32 КЗпП). Але, у період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов (ст. 3 Закону №2136);
  • Якщо змінний графік роботи для виробничих працівників існував і до цього, а в результаті зміни графіку роботи підприємства зміниться і метод побудови графіку змінності (збільшіться кількість змін, зміняться години роботи працівників тощо) – про це, на думку Мінсоцполітики, наведену у листі від 09.07.2019 р. №799/0/204-19, можна повідомляти працівників за один місяць. Втім, знову ж таки, під час війни достатньо повідомити працівників і просто до оновлення графіку роботи;
  • Змінний графік можна побудувати на тиждень, на місяць, на квартал, на рік  - при підсумованому обліку робочого часу максимальним періодом є рік. Норма 40 годин на тиждень перетворюється таким чином на певну кількість годин за місяць або за більший період. Місячні і річну норми тривалості робочого часу на 2023 рік ви можете дізнатися тут;
  • Не забувайте і про час відпочинку між змінами. Тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи і час перерви на обід). Призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд забороняється (ст. 59 КЗпП). 

Таким чином, на підприємстві треба створити наказ керівника, у якому зазначити, у зв’язку із зміною графіку роботи підприємства, у які години тепер працюватимуть працівники різних відділів та посад. Наголосимо, що в цьому наказі слід зазначити і тих, в кого графік роботи не зміниться!  Тобто, таким наказом буде пояснено усім працівникам, як вони працюватимуть по-новому. До наказу додати (або затвердити окремим наказом) графік роботи для тих, хто працюватиме позмінно (якщо такі будуть). 

При цьому не слід плутати зміну графіку підприємства в цілому і на постійній основі із тимчасовою потребою деяких працівників підприємства працювати більше годин на день, ніж зазвичай. 

Наприклад, якщо підприємство уклало договір на виконання робіт з графіком роботи понеділок-неділя з 22:00-08:00, субота - з 08:00-18:00, неділя - з 12:00-22:00 год, чи потрібно міняти графік роботи підприємства? 

Все залежить від того, чи усе підприємство включно із адміністрацією буде зайнято виконанням та забезпеченням виконання цих робіт за таким графіком, чи йдеться лише про залучення виробничого персоналу підприємства для робіт у ці години. 

Якщо адміністрація (директор, бухгалтерія, відділ кадрів, відділ збуту тощо) перебуватиме у головному офісі і для забезпечення організації роботи їй достатньо буде, як і раніше, працювати з 08:00 до 18:00, то змінювати графік роботи підприємства немає потреби. Для тих працівників, які будуть залучені до виконання робіт за графіком, зазначеним у договорі, треба буде побудувати графік змінності, із яким їх ознайомити до початку робіт за таким новим графіком (як ми зазначали вище).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»