• Посилання скопійовано

Подання повідомлення про прийняття на роботу та звітів у вихідні дні

Працівниця ТОВ з п’ятиденним графіком роботи із суботою та неділею вихідними днями, надіслала в суботу ДПС повідомлення про прийняття працівника. Відділ кадрів каже, що в суботу подавати повідомлення було не можна. Проте працівниця у суботу частенько реєструє ПН та подає бухгалтерські звіти. Чи є це порушенням?

Почнемо з самого повідомлення. Його потрібно надати ДПС після оформлення трудового договору чи наказу, але до фактичного початку роботи працівника. Краще, звісно, це було зробити у п’ятницю. Але заборони повідомити у суботу, або навіть в неділю, немає. 

Отже, якщо роботодавець має КЕП і подає повідомлення про прийняття на роботу працівника в електронному вигляді, то він може зробити це й у вихідний день, і в будь-який час (а не тільки в робочі години). 

А от за не подання повідомлення може бути застосованоштраф, як за порушення інших вимог законодавства про працю (абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП) у розмірі 1 МЗП (6700 грн.)Проте, скоріш за все, якщо повідомлення, хоч і запізненням, але буде подано, інспектори Держпраці не штрафуватимуть.  Адже порушення (неподання повідомлення) хоч і було, але воно було виправлено, а із порушенням строків нічого вже не поробиш. 

Крім того, за порушення трудового законодавства може бути накладений  адмінштраф на посадових осіб у розмірі від 30 до 100 нмдг (від 510 до 1700 грн) (ч. 3 ст. 41 КпАП). Але він може бути застосований не пізніш як через 3 місяці з дня виявленнятакого порушення (і те, якщо воно на той момент не буде виправлено – повідомлення залишатиметься не поданим). 

Щодо ПН зазначимо, що згідно з пп. 3 Порядку №1246, якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочій день, такий день вважається операційним днем. Така норма виникла не на порожньому місці: багато хто з бухгалтерів саме в останній день, не дивлячись на те, чи є він для них робочим, працюють над реєстрацією ПН/РК. 

Так само, як і не містить заборони Порядок №557 щодо подання податкових декларацій в електронній формі у вихідний день. В ньому зазначено, що платник надсилає звіт онлайн протягом операційного дня. А операційний день — це частина дня, протягом якої за наявності технічної можливості здійснюється електронний документообіг (п. 2 розд. 1 Порядку №557). А це будь-який день з 8 до 20 години, окрім часу технічного обслуговування.

Підсумовуючи вищезазначене, розуміємо, що не щоразу, але іноді бухгалтер може у суботу надсилати звіти, реєструвати ПН/РК та надсилати інші документи до ДПС та інших органів. І повідомлення про прийняття працівників на роботу це лише один з можливих варіантів таких документів. І порушення ПКУ тут немає. Але, кожен вихід на роботу має бути зазначено у табелі обліку робочого часу. А виходи на роботу у вихідний – відповідати вимогам КЗпП. 

Зверніть увагу! Сам бухгалтер не має права визначати, в які години він працює, навіть, якщо він переробляє – тобто, залишається після роботи або виходить на роботу (працює з дому) у вихідні дні. 

Добре, якщо про це ніхто ніколи не дізнається. Але ж, в разі використання Е-кабінетів та/або бухгалтерських програм, листування із ДПС, час і дата, коли це було, чітко фіксується. І на це можуть звернути увагу при камеральних або документальних перевірках фахівці ДПС, та повідомити про це Держпрацю. 

При виявленні цього факту при перевірці, може постати питання як оплачена роботу бухгалтера у вихідний день. На даний час робота у вихідні дні компенсується так, як і до війни, тобто керуючись ст. 107 КЗпП працівнику надають інший день відпочинку або оплачують фактично відпрацьовані у вихідний день години в грошовій формі в подвійному розмірі.

Проте, знову ж таки, як робота у вихідні, так і її оплата, є законними тільки в тому випадку, якщо працівника на роботу у вихідний день призначив роботодавець за письмовим наказом (а не з ініціативи працівника!). Якщо бухгалтер самовільно працює у свій вихідний день, на жаль, вона порушує правила трудового розпорядку. А за порушення трудової дисципліни передбачено два варіанти покарання, на вибір роботодавця: догана або звільнення (ст. 147 КЗпП). 

І ще один момент: викликати на роботу можна тільки у виключних випадках, які наведено у ст. 71 КЗпП. А виняток, на те й виняток, що він не має стати за правило. 

Звісно, подача звітів і реєстрація ПН/РК дуже важливі для підприємства, і їх можна кваліфікувати під п. 3 ст. 71 КЗпП, проте, як у керівника підприємства, так і у інспекторів Держпраці може виникнути резонне запитання, чому «аврал»стається часто і чому не можна було цю роботу зробити у робочі дні. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»