• Посилання скопійовано

Підвищення окладу за посадою мобілізованого: чи перераховувати добровільну виплату?

ТОВ на ЗСО після 19.07.2022 р. вирішило продовжити виплати середнього заробітку мобілізованим. З 01.01.2022 р. за посадою, яку займав мобілізований працівник, відбулося підвищення окладу. Прийнято рішення продовжувати виплату за попередньо розрахованою середньою зарплатою. Через це у підприємства виникло декілька питань:

Запитання: 

У штаті перебуває 5 працівників за аналогічною посадою. Як правильно відобразити посади і оклади у штатному розписі: 5 штатних одиниць з новим окладом чи 4 штатних одиниці з новим окладом, а 1 штатну одиницю з попереднім окладом?

 

Відповідь:

В штатному розписі підприємства визначається чисельність працівників за кількістю штатних одиниць за кожною передбаченою штатним розписом посадою (професією), звертаємо увагу, що посади (професії) в штатному розписі мають бути визначені з дотриманням Класифікатора професій.

В даному випадку, для 5 працівників за однією посадою, доречно, передбачити у штатному розписі цілі штатні одиниці, а у графі «Посадовий оклад» вказати суму цілого окладу. І це жодним чином не зобов’яже роботодавця проводити розрахунок нової середньої для мобілізованого працівника.

Як відомо, з 19 липня 2022 р. Законом №2352 звільнено роботодавця від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, із залишенням для цих працівників місця роботи (посади).  

Проте, якщо роботодавець й надалі бажає підтримувати свого мобілізованого працівника та виплачувати середню, він може це робити добровільно, законодавством це не заборонено. Таке  рішення про збереження мобілізованому виплат роботодавець має зафіксувати в наказі. Вони не обов’язково мають бути в розмірі середнього заробітку, можуть бути в будь-якій сумі, зокрема: 

  • 100% за Порядком №100, чи якийсь відсоток від нарахованої середньої; 
  • фіксованій (у розмірі окладу, МЗП тощо).

Ще  раніше, Постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100» змінено порядок обчислення середнього заробітку, зокрема скасовано норму про коригування середньої заробітної плати. Та норма, що була прописана п. 10 Порядку № 100, передбачала застосування коефіцієнту коригування при обчисленні середньої заробітної плати у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів) у розрахунковому періоді чи у періоді збереження середньої заробітної плати.

Але починаючи з 12.12.2020 р. такий коефіцієнт, через виключення норми, більше роботодавці не застосовують. Отже, надалі, при підвищенні посадових окладів всі виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати враховуватимуться у тому розмірі, в якому вони нараховані без застосування коефіцієнта підвищення тарифних ставок (посадових окладів). 

Тож, оскільки працівника було мобілізовано до того, як підвищилися оклади з 01.01.2023 р., відповідно і середня розрахована була за два попередні місяці, що передують мобілізації, то вона є дійсною і далі та підстав для її перерахунку не має. 

А підвищення окладу за займаною посадою мобілізованого працівника, буде впливати тільки на розрахунок середньої того працівника, який на час його увільнення працює на цій посаді.  

Звісно, зважаючи на те, що середня, яка виплачується є добровільним рішенням роботодавця, то, за фінансової можливості, підприємство може прийняти рішення оформлене наказом про перерахунок середньої або встановлення добровільної виплати в фіксованій сумі, це не заборонено законодавством.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»