• Посилання скопійовано

Відпустка без збереження зарплати чи призупинення трудового договору: як краще вчинити?

Взимку немає замовлень на основну діяльність. Кредити з початком війни не дають, находження коштів тільки за неосновним КВЕДом (оренда приміщення). Як краще: відправити працівників у відпустку за свій рахунок чи призупинити дію трудового договору? Оформити можна одним наказом чи окремо на кожного працівника? Чи потрібні заяви від працівників?

Відпустка без збереження заробітної плати

Частиною 3 ст. 12 Закону №2136 передбачено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки.

Тож, працівники можуть скористатися даною нормою та написати заяви на відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану, а роботодавець видати відповідний наказ. Наказ про надання працівникам відпустки без збереження зарплати видається один під усі заяви, тільки у підставі перераховуються заяви з П.І.Б. працівників.

Тобто роботодавець має право надавати працівнику відпустку без збереження заробітної плати на час воєнного стану (за його заявою та виключно за його бажанням) без обмеження строку.

Згідно зі ст. 9 Закону про відпустки до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, зараховуються, зокрема, час, протягом якого працівники фактично не працювали, але за ними зберігалося місце роботи (посада) і не виплачувалася заробітна плата у порядку, визначеному ст. 25 і 26 Закону про відпустки.

Таким чином, період, коли працівники перебувають у відпустці без збереження зарплати на час дії воєнного стану, включається до стажу, що дає право на дні щорічної відпустки.

Нагадаємо, що воєнний стан продовжено Законом №2500-ІХ, який затверджує Указ Президента №573/2022, за яким воєнний стан в Україні продовжують строком на 90 діб, - до 21 листопада 2022 року. На сьогодні, вже подано на розгляд у Верховну раду проєкт закону про продовження воєнного стану в Україні.

Відпустка без збереження заробітної плати (незалежно від її виду) відображається в табелі  літерним кодом «НА» або цифровим - «18».

 

Призупинення дії трудового договору

Щоб призупинити дію трудового з договору  працівниками в місті, де не ведуться бойові дії, необхідна наявність двох умов: 

  • роботодавець не може забезпечити працівника роботою;
  • працівник не може її виконувати.

Отже, якщо одночасно виконуються дві вищезазначені умови, то роботодавець може призупинити дію трудових договорів з працівниками, які готові працювати, проте роботодавець не може нею забезпечити.

Призупинити дію трудового договору може як роботодавець (видавши наказ загальний для всі працівників), так і працівник (написавши заяву, а роботодавець на підставі заяви видає наказ) та за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб (ч. 2 ст. 13 Закону № 2136).

Через те, що роботодавець призупинятиме дію трудових договорів та виплату зарплати працівникам, вважаємо доцільним, що в наказі (див. зразок) зазначити перелік працівників підприємства з обов'язковими ознайомленням під підпис. Це також дозволить уникнути непорозумінь в майбутньому у разі компенсації зарплати працівникам.  

Зазначимо, що на час призупинення дії трудового договору зарплата працівникам не нараховується та не виплачується. Відшкодування заробітної плати на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладуть на державу, що здійснює військову агресію (наразі не відомо, яким чином це буде здійснюватися).

В табелі обліку робочого часу табелювання працівників у разі призупинення дії трудового договору можна табелювати літерним позначенням "ІН" або ввести своє позначення, для того, щоб відокремити їх від мобілізованих працівників.

На відміну від відпустки без збереження зарплати, час призупинення дії трудового договору не дає права працівникам на стаж для надання днів щорічної основної відпустки, оскільки це не передбачено ст. 9 Закону про відпустки.

Отже, який із варіантів запропонувати працівникам, вирішувати роботодавцю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»