• Посилання скопійовано

Відпустка без збереження зарплати для працівників, які виїхали за кордон

Чи можна працівників, які виїхали за кордон або в іншу область, відправити у відпустку без збереження заробітної плати на час дії воєнного стану без заяви? Чи обов'язково має бути заява? Чи можна наказ видати згідно з фото такої заяви з е-пошти/вайберу тощо? Під яким кодом таких працівників вказувати в табелі?

Чи можна працівників, які виїхали за кордон або в іншу область, відправити у відпустку без збереження заробітної плати на час дії воєнного стану без заяви? Чи обов'язково має бути заява, чи можна наказ видати згідно з фото такої заяви з е-пошти/вайберу тощо? 

Реалії зараз так, що в Україні війна та через загрозу життя працівники можуть переїжджати до інших безпечних міст чи виїжджати за кордон. Оскільки це вимушена ситуація, обумовлена потребою збереження життя й здоров’я таких працiвникiв та їхнiх сiмей, то i вiдсутнiсть на роботi вважається поважною причиною і за таким працiвником зберiгаються робоче мiсце, посада та трудовi вiдносини не припиняються.

Відповідно до ст. 12 Закону №2136, протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки.

Тому, якщо у роботодавця з працівниками є зв’язок, то останні для надання їм відпустки без збереження зарплати мають написати заяви та направити її фото в електронному вигляді зручним шляхом, в т.ч. на електронну пошту, і це наразі є дієвим способом. І вже на підставі електронних копій заяв роботодавець видає відповідний наказ. Після війни впорядкуються всі оригінали документів.

Тож, стає зрозумілим, що без заяви працівника просто видати наказ роботодавець не може, оскільки відпустка без збереження надається на прохання працівника та за погодженням із роботодавцем.

Аналогічну думку Держпраці висловила тут.

 

Під яким кодом таких працівників вказувати в табелі?

У типовій формі табеля обліку використання робочого часу (форма № П-5) надану працівникам відпустку без збереження зарплати позначають літерним кодом «НА» або цифровим «18». 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»