• Посилання скопійовано

Затвердження ПВТР на новоствореному підприємстві

Як затвердити (хто затверджує) ПВТР для новоствореного підприємства, якщо директор з 05.10.2021р. є єдиним працівником? З 22 грудня 2021р. прийнято трьох працівників. В заявах про прийняття на роботу прописувалося, що працівник ознайомлений з правилами внутрішнього трудового розпорядку

Правила внутрішнього трудового розпорядку – це локальний нормативний акт, який забезпечує правове регулювання трудових відносин на підприємстві, організацію його діяльності, визначає взаємні права та обов’язки адміністрації та працівників. Сфера дії цього документа поширюється на всіх працівників підприємства, незалежно від виду трудового договору, виконуваної роботи, посади та інших умов.

Згідно з ст. 142 КЗпП трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) на підставі типових правил.

Тобто, ПВТР буде легітимним після затвердження його на зборах трудового колективу та оформлення відповідного рішення протоколом. У такі правила дозволено, за потреби, вносити зміни.
Правила внутрішнього трудового розпорядку необхідно складати в письмовій формі через те, що вони вважаються документом з організації процесів управління. Більш того, ст. 29 КЗпП прямо вимагає, щоб до початку роботи за трудовим договором власник або уповноважений ним орган ознайомив працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором.

Зафіксувати факт ознайомлення працівників з ПВТР можна в заяві чи в наказі про прийняття на роботу, чи шляхом власноручного написання на копії ПВТР «ознайомлений, дата, підпис, ПІБ», тобто тут все на розсуд роботодавця. 

Звертаємо увагу, що відсутність правил внутрішнього трудового розпорядку є порушенням вимог законодавства про працю, що, у свою чергу, передбачає адмінівідповідальність посадових осіб підприємств незалежно від їх форми власності та кількості працівників у вигляді накладення штрафу від 30 до 100 нмдг (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Тож, якщо на новоствореному підприємстві працює один директор, то він, по факту, і є тим самим трудовим колективом, який затверджує ПВТР. Але, на разі, законодавством не передбачено затвердження ПВТР одним директором, тому вони вважатимуться не легітимними. Тому, після прийняття працівників на роботу (щоб виправити цю помилку)  потрібно створені правила подати трудовому колективу на розгляд.

Для цього проводяться загальні збори трудового колективу, до порядку денного яких виносяться питання: обрання голови та секретаря загальних зборів трудового колективу та надання їм права ведення протоколу загальних зборів, затвердження правил внутрішнього трудового розпорядку, введення в дію правил внутрішнього трудового розпорядку, обрання уповноваженого представника трудового колективу та надання йому права підписання від імені трудового колективу затверджених правил внутрішнього трудового розпорядку.

Після затвердження ПВТР видається наказ про їх впровадження та порядок ознайомлення з ними працівників. Таким чином, затверджені правила трудовим колективом стають легітимними.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»