• Посилання скопійовано

Припинення діяльності: чи сплачувати зарплату керівнику?

Працівник працює сумісником на посаді керівника підприємства, яке в даний час (2 місяці) не проводить діяльність. Чи потрібно робити нарахування щодо зарплати та сплачувати ЄСВ, ПДФО, ВЗ? Коли ці обов’язки починають виникати?

Призначення керівника за сумісництвом не звільняє підприємство від обов'язку нарахувати йому заробітну плату, сплачувати ЄСВ та подавати звітність, оскільки в цьому випадку база нарахування все одно є, тому що суміснику виплачується зарплата пропорційно відпрацьованому часу. Навіть у випадку припинення діяльності, керівнику потрібно виплачувати зарплату хоча б за одну-дві години на місяць за час, що витрачений на формування та подання звітності, відповідно потрібно сплачувати податки та подавати об’єднану звітність. 

Щоб не платити зарплату керівнику, який є найманим працівником, його потрібно звільнити або перевести на посаду заступника директора (і йому, як найманому працівнику внаслідок зупинення діяльності, на підставі наказу, не нараховуватиметься зарплата), або як варіант, піти у відпустку без збереження зарплати), а функції управління підприємством покласти на засновника (одного із засновників) без заробітної плати.  

Отже, в цьому разі за відсутності нарахованої зарплати керівнику нараховувати/утримувати/ сплачувати ЄСВ, ПДФО та ВЗ не потрібно, відповідно об’єднану звітність подавати також не потрібно.

Розглянемо детальніше.

 

Варіант І. Провести зупинення (скорочення) діяльності, яке оформляється наказом власника або уповноваженого ним органу за наявності умов, передбачених Постановою №211

Складати табель на керівника, який не працює внаслідок вимушеного зупинення діяльності не потрібно.  

У Додатку 1 об’єднаної звітності припинення роботи керівника через вимушене зупинення діяльності відображаються так: реквізити з 5 по 10 та з 21 по 24 заповнюється в звичайному порядку, а в реквізиті 14 «Кількість календарних днів перебування у трудових відносинах» - зазначається кількість календарних днів звітного місяця, всі інші реквізити не заповнюються.

Відповідно Додаток 1 не міститиме жодних даних про нарахування і утримання, оскільки відсутня база нарахування.

 

Варіант ІІ. Стаття 83 КЗпП та ст. 25 Закону №504 гарантують право на відпустку без збереження заробітної плати, що надається працівникам в обов’язковому порядку. 

Час перебування у відпустці без збереження зарплати зараховується до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку (п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону №504) та не включається до страхового стажу, оскільки протягом цього періоду відсутні страхові внески. 

У табелі відпустка без збереження заробітної плати зазначають літерою «ДБ», цифровим кодом «14».

Якщо відпустка без збереження зарплати на час карантину тривала протягом одного календарного місяця, то ЄСВ нараховувати та сплачувати не потрібно, оскільки відсутня база нарахування. 

У Додатку 1 об’єднаної звітності, керівника, який цілий місяць не працював, оскільки знаходився у відпустці без збереження зарплати, відображаються так: реквізити з 5 по 10 та з 21 по 24 заповнюється в звичайному порядку, в реквізиті 13 зазначають кількість календарних днів перебування у такій відпустці (28, 30 чи 31), а в реквізиті 14 - зазначається кількість календарних днів звітного місяця (28, 30 чи 31), всі інші реквізити не заповнюються.

Відповідно Додаток 1 не міститиме жодних даних про нарахування і утримання, оскільки відсутня база нарахування.

Оскільки зарплата (варіант І та ІІ) не нарахована, то і не буде бази для утримання ПДФО та ВЗ. 

А у випадку, якщо працівнику буде нарахована зарплата за частину місяця, то є і база для нарахування ЄСВ, і для утримання ПДФО та ВЗ. При цьому, якщо дохід керівника – найманого працівника у вигляді заробітної плати за відпрацьований час не перевищуватиме розміру мінімальної заробітної плати, то сума ЄСВ розраховуватиметься як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та ставки єдиного внеску (п. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

 

Варіант ІІІ. Якщо керівника звільнено, то засновник залишає за собою право виконувати функції керівника на безоплатній основі відповідно ч. 2 ст. 65 та ч. 4 ст. 128 ГКУ. Для цього підприємству слід мати протокол засновників щодо такого рішення та внести зміни до Державного реєстратора. 

Форма участі власника в управлінні підприємством у випадку, якщо власник здійснює управління підприємством без укладення трудового договору (у тому числі на період часу, коли підприємство не здійснює господарську діяльність), і спосіб винагороди власнику за таку діяльність можуть бути визначені в установчих документах.

Отже, засновнику при виконанні умов, описаних вище, зарплата не нараховується. А п. 11 розділу ІІ Порядку № 435 передбачено, що якщо юридичні особи не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, об’єднана звітність не подається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»