• Посилання скопійовано

Компенсація працівнику витрат на придбання ліків

Працівник підприємства знаходиться на лікуванні у стаціонарі. Надав довідку про призначення лікаря та чеки на придбання ліків на суму 100000,00 грн. Чи може підприємство на основі цих документів надати матеріальну допомогу в розмірі 100000,00 грн і не оподатковувати її? Чи потрібні ще якісь документи?

Згідно з пп. 165.1.19 ПКУ, не оподатковуються ПДФО кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку, у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за кошти роботодавця.

Тобто ця норма застосовується, якщо за своє лікування працівник сплачує самостійно, а роботодавець компенсує йому витрати або надає кошти наперед та контролює на що їх витрачено. Така допомога не обмежена розміром.

Таким чином, роботодавці мають право проводити виплату компенсації працівнику виключно в межах понесених працівником витрат на лікування, тобто в сумі, що дорівнює сумі таких витрат.

Крім того, згідно з п. 14 розділу І Переліку №1170, матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам, зокрема на оплату лікування не є базою нарахування єдиного внеску.

Отже, надання допомоги на лікування працівнику не оподатковуватимуться ПДФО, ВЗ та ЄСВ та  підлягає відображенню в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності в місяці кварталу нарахування та  виплати допомоги за ознакою доходу «143».

Щоб отримати допомогу (компенсацію) за лікування працівник має написати на ім’я керівника заяву та надати підтвердні документи, що підтверджують понесені ним витрати на лікування. Надання допомоги оформляють наказом керівника.

Отже, в ситуації, що розглядається, працівник перебуваючи в стаціонарі самостійно придбав ліки та просить роботодавця компенсувати понесені витрати надавши довідку про призначення лікаря та оригінали чеків на придбання ліків на суму 100000,00 грн. Але цих документів недостатньо, потрібно ще:

  • документ, який підтверджує, що даний працівник потребує відповідного лікування (медичний висновок);
  • документ, що підтверджують потребу даного працівника в лікуванні та медичному обслуговуванні (наприклад, наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану працівника тощо).

Також, працівник повинен написати заяву на ім’я керівника з проханням відшкодувати витрати на придбання ліків. А роботодавець на підставі заяви і підтвердних документів має видати наказ про компенсацію витрат на придбання ліків в сумі рівній витратам на їх придбання (згідно з чеками). Сума компенсації витрат працівнику в сумі 100000,00 грн буде виплачена без оподаткування ПДФО та ВЗ та  підлягатиме відображенню в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності в місяці кварталу нарахування та  виплати за ознакою доходу «143».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»