• Посилання скопійовано

Допомога по вагітності та пологам: кадрове оформлення

Працівниця повідомила роботодавця (ТОВ на ЄП) про відкриття Е-лікарняного по вагітності та пологам. В які терміни з порталу ПФУ брати до розгляду Е-лікарняний? В які строки подати заяву-розрахунок до ФСС? Чи потрібна заява від працівниці та наказ про надання їй декретної відпустки?

Допомога по вагітності та пологах у розмірі 100% середньої заробітної плати надається працюючим жінкам за рахунок коштів ФСС за весь період декретної відпустки.

Підставою для призначення такої допомоги є листок непрацездатності, відкритий медичним закладом, у якому застрахована особа перебуває на обліку. У більшості випадків його тривалість складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

 

В які терміни з порталу ПФУ брати до розгляду Е-лікарняний?

Для Е-лікарняних по вагітності та пологах Порядком № 1234 встановлені особливі строки видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності.

Е-лікарняні по вагітності та пологах стають готовими до оплати через сім днів після дати відкриття. Тож, наприклад, якщо Е-лікарняний по вагітності та пологах створений 19.10.2021 р., то брати його в роботу можна та подавати заяву-розрахунок до Фонду на оплату  з 27.10.2021р.

Тобто, Е-лікарняний по вагітності та пологах має статус «закритий» з дня свого створення і змінює його на «готовий до сплати» у день видачі – тобто через сім днів після дати відкриття. У випадку, якщо Е-лікарняний по вагітності та пологах вчасно не змінить свій статус попри вичерпання строків, то роботодавець, все одно, орієнтується на дату, після дати створення якої пройшло сім днів. Тож, з Е-лікарняним можна починати працювати з 8 дня після його відкриття і призначати за ним допомогу, навіть якщо його статус залишився «закритим».

 

В які строки подати заяву-розрахунок до ФСС?

Процедура призначення допомоги від ФСС не змінилась, вона аналогічна як і для паперових лікарняних.

Потрібно провести засідання комісії із соціального страхування підприємства і призначити допомогу необхідно упродовж 10 календарних днів з дня видачі (Е-лікарняний по вагітності та пологах вважається виданим через сім днів після дати відкриття). Тобто, виходить, що комісія (уповноважений) має прийняти рішення про призначення допомоги протягом 10 календарних днів з дня відкриття Е-лікарняного по вагітності та пологах.

Після призначення допомоги роботодавець має 5 робочих днів, аби сформувати і подати до ФСС заяву-розрахунок з причиною непрацездатності «2 Вагітність і пологи». Саме від дати подання заяви-розрахунку залежить дата фінансування декретних виплат.

 

Чи потрібна заява від працівниці та наказ про надання їй декретної відпустки?

Якщо працівниця йде у відпустку по вагітності та пологам з дати зазначеної у Е-лікарняному, то заява пишеться з дати зазначеної в Е-лікарняному (див. Зразок 1). У випадку, якщо працівниця забажає піти у відпустку по вагітності з іншої дати ніж зазначено в Е-лікарняному, потрібно буде написати заяву з бажаної дати. Тож, якщо відпустка надається з бажаної дати, зазначеної в заяві, то допомога по вагітності та пологах нараховується не за 126 календарних днів, а за фактичну кількість днів.

Крім того, надання  відпустки по вагітності та пологам оформляється наказом (див. Зразок 2).  Також, облік таких відпусток здійснюється в картці №П-2, в п’ятому розділі, де зазначається, зокрема, вид відпустки, дати початку та закінчення відпустки, номер і дата наказу про надання цієї відпустки.

Зразок 1

 

Заява про надання відпустки по вагітності та пологам

 

Директору ТОВ «ВЕСЕЛКА»

Івану ПЕТРЕНКУ

економіста

Ольги ЛУЧКО

 

Прошу надати мені відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 19 жовтня 2021 року по 21 лютого 2022 року на 126 календарних днів на підставі електронного лікарняного № … від … .

Електронний лікарняний додається.

 

 

19.10.2021                                       підпис                                    Ольга ЛУЧКО

 

 

Зразок 2

Наказ про надання відпустки по вагітності та пологах

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ВЕСЕЛКА”

 

Код ЄДРПОУ 222222222

 

НАКАЗ

 

19.10.2021                                                       м. Київ                                                       № 7-к/тр                               

 

Про надання Ользі ЛУЧКО відпустки

у зв’язку з вагітністю та пологами

 

НАДАТИ:

 

1. ЛУЧКО Ользі, економісту, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 19 жовтня 2021 року по 21 лютого 2022 року на 126 календарних днів.

2. Бухгалтеру ЖАДАН Наталії провести належні нарахування, здійснити виплати після отримання фінансування від Фонду соціального страхування та вчасно подати необхідні звіти.

 

Підстава: Заява Лучко О. від 19.10.2021

                 Е-лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами №… від …

 

 

Директор                                                   підпис                                                Іван ПЕТРЕНКО

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»