• Посилання скопійовано

Підтвердження права на соцвідпустку на 2-х дітей розлученій жінці

Звільняється працівниця, розлучена, мати 2 дітей до 15 років. Відпусткою не скористалася, щоб виплатити компенсацію при звільненні вона має довести, що чоловік не скористався правом на відпустку. Які документи має надати працівниця для виплати компенсації?

Відповідно до ст. 19 Закону про відпустки, щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів надається :

  • одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину;
  • матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері у лікувальному закладі);
  • особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків.

Тобто один з батьків має право на додаткову соціальну відпустку за умови, що інший з подружжя в поточному календарному році не скористався своїм правом на цю відпустку.

Мінсоцполітики у своєму листі від 01.07.2021 р. №4712-06/34401-07 зазначило, що чинним законодавством не визначено конкретного переліку документів, які слід пред'явити одному з батьків для підтвердження того, що він не скористався правом на додаткову соціальну відпустку.

Тому, на думку Мінекономіки, роботодавцю може бути надано будь-який належно оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дитини не надавалася така соціальна відпустка.

В даному випадку, працівниця - мати двох дітей, яка звільняється, є розлученою та не має звязку з колишнім чоловіком (батьком дітей), щоб отримати підтвердні документи про те, що він в поточному році не скористався правом на соцвідпустку. 

То що робити? Давайте розбиратися.

Осiб, якi виховують, утримують дітей самостiйно та належать згiдно з чинним законодавством до категорiї одиноких матерiв, державою встановлюються певнi гарантiї, пiльги, тощо.

Термін «одинока матір» на законодавчому рівні не визначено, проте відповідно до п. 9 Постанови Пленуму №9 одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову, іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Отже, право на додаткову відпустку мають такі одинокі матері: жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері, вдова, жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі розлучена жінка, яка сама виховує дитину).

Дійсно, наразі, чинне законодавство не мiстить конкретного перелiку документiв, якi слід подати розлученій жiнцi, яка виховує дитей без батька, для отримання додаткової соціальної відпустки. 

Проте, розлучена жінка, яка дійсно виховує сама дітей (без батька) може надати окрім копії свідоцтв про народження дітей, копію свідоцтва про розірвання шлюбу та документ, який підтверджував би те, що батько не бере участь у вихованні дітей.

Одним із документів підтвердження того, що батько не бере участь у вихованні дітей, може бути: рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав, ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів, тощо.

Крім того, підтвердженням відсутності участі батька у вихованні дитини може бути акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, а також довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дітей (не спілкується з вчителями, не забирає дітей додому, не бере участі в батьківських зборах), тощо.

Звертаємо увагу, що факт отримання аліментів жінкою, матір’ю двох дітей, для надання відпустки значення не має.

Також, враховуючи зміни внесені Законом №1401, зокрема, до ст. 19 Закону про відпустки  з 09.05.2021 року передбачели право на додаткову відпустку на дітей обох батьків (матері та батька). 

В зв’язку з чим виникає необхідність надання, одним із батьків дітей, роботодавцеві ще одного підтверджуючого документу (довідки) про те, що один із них не скористалася цим правом за своїм місцем роботи.

Враховуючи вищезазначене, вважаємо, що підприємство може виплатити компенсацію за додаткову відпустку на дійтей віком до 15 років працівниці, яка звільняється та є розлученою і матір’ю двох дітей навіть без довідки з місця роботи батька дітей, якщо буде надано будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дітей.

Крім того, зазначимо, що батько дітей, для отримання додаткової відпустки за своїм місцем роботи, мав би звернутися до матері дітей з проханням переуступити йому право на цю відпустку з наданням відповідної довідки. Якщо звернення не було, то й правом він на додаткову відпустку не скористався, а якщо скористався без надання відповідних документів, це є порушенням законодавства з боку роботодавця, який надав таку відпустку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»