• Посилання скопійовано

Перелік посад, яким заборонено працювати дистанційно: чи існує він?

Чи існує перелік посад, які мають право на дистанційну роботу? Чи можна поєднувати форми організації праці - 3 дні в офісі, 2 дні - дистанційно?

Чи існує перелік посад які мають право на дистанційну роботу?

Згідно із ст. 60 КЗпП, дистанційна (надомна) робота - це така форма організації праці, коли робота виконується працівником за місцем його проживання чи в іншому місці за його вибором, у тому числі за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, але поза приміщенням роботодавця.

При дистанційній (надомній) роботі працівники розподіляють робочий час на свій розсуд, на них не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не передбачено у трудовому договорі. При цьому загальна тривалість робочого часу не може перевищувати норм, передбачених ст. 50 і 51 КЗпП.

Виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

При цьому, якщо працівник і роботодавець письмово не домовились про інше, дистанційна (надомна) робота передбачає оплату праці в повному обсязі та в строки, визначені діючим трудовим договором.

Тож, як бачимо, в КЗпП немає переліку посад, які мають право чи не мають право працювати дистанційно. Такого переліку взагалі й немає у нормах законодавства. Роботодавець самостійно визначає це питання на свій розсуд.

 

Як оформити відносини документально з працівником «дистанційником» ? 

Трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу.

Та, на час загрози поширення епідемії, пандемії та/або на час загрози військового, техногенного, природного чи іншого характеру умова про дистанційну (надомну) роботу та гнучкий режим робочого часу може встановлюватися у наказі (розпорядженні) власника або уповноваженого ним органу без обов’язкового укладення у письмовій формі трудового договору про дистанційну (надомну) роботу.

 

Поєднання форм організації праці: 3 дні в офісі, 2 дні дистанційно

В нормах чинного законодавства про такі комбінації форм організації праці не зазначається. Поки існує можливість або працювати дистанційно, або в офісі. 

Та, є законопроєкт, в якому це питання може бути вирішено, тобто поєднання роботи і дистанційно, і в офісі за домовленістю з керівником. 

Докладно тут>>

Про поєднання ГРРЧ та дистанційної роботи писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»