• Посилання скопійовано

Розширення назв посад

Як розширити назви посад в штатному розписі, якщо є декілька однакових посад з різними окладами?

Класифікатор професій – це нормативно правовий документ, який легалізує професійні назви робіт. Він має застосовуватися всіма суб’єктами господарювання під час запису про роботу у трудові книжки працівників. Така вимога міститься як у Класифікаторі професій, так і в Інструкції №58.

Отже, коли роботодавець складає штатний розпис, він повинен розуміти – саме на посади за їх назвами, зазначеними в цьому документі, будуть далі прийняті працівники. І саме ця назва посади зазначатиметься в наказі про прийняття на роботу і в трудовій книжці. А в разі зміни такої назви доведеться складати наказ про переведення на посаду з новою назвою, про що теж робити запис до трудової книжки. Якщо зміна назви спричинена помилкою у назві, зазначеній в штатному розписі, доведеться її виправляти наказом про внесення змін до штатного розпису, до наказу про прийняття на роботу і робити запис про це в трудовій книжці. Про все це у роз’ясненні від Держпраці ви можете прочитати тут.   

Щоб обрати назву нової посади або перевірити відповідність Класифікатору вже існуючих посад, можна піти двома шляхами – за кодом посади або за її назвою. Тобто, якщо говорити мовою самого Класифікатору, у його додатках А і Б відповідно наводяться покажчики професійних назв робіт за класифікаційними угрупованнями та абетковий покажчик професійних назв робіт.

Для зручності у користуванні КП у додатках А і Б наводяться також коди ЗКППТР (Загальносоюзний класифікатор професій, посад та тарифних розрядів), номери випусків ЄТКД (Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт та професій робітників) та ДКХП (Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників).

На перший з них (код за ЗКППТР) бухгалтерам слід звернути особливу увагу, адже саме він, починаючи зі звітного періоду серпень 2018 року, має зазначатися у графі 13 таблиці 5 Звіту з ЄСВ щодо працівників, які в ній відображаються. А код за КП відображається у графі 14 цієї таблиці Звіту.

Перед тим, як розширювати назви посад, слід звернутися до примітки 1 та примітки 2 до додатку В Класифікатора професій.

В першій примітці зазначено, що похідні слова до професій (професійних назв робіт ) можна застосовувати за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, виключення дублювання та збереження коду новоствореної професії.

У другій примітці йдеться про те, що назви професій можуть бути розширені за потребою користувача термінами й словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності, але за умови, якщо буде дотримано лаконічність викладення.

Також у листі Мінсоцполітики від 05.06.2015 р. №297/13/116-15 згадується про Класифікатор професій. А саме те, що розширення або уточнення назв посад (професій) за допомогою приміток 1 та 2 додатка В до Класифікатора професій є прерогативою роботодавця. Тобто за бажанням роботодавця назву посади можна зробити ще більшою.  Умова про лаконічність викладення є, але критеріїв такої лаконічності, як-от кількості слів чи літер у назві посади, нічим не визначено. Виходить, цілком легальною буде назва посади, в якій конкретизується, де працівник працює і чим саме він зайнятий на роботі (наприклад, «керівник Львівського відділення або філії» або «менеджер зі збуту товару А»).  

Але при цьому слід пам’ятати: коли ви створюєте посаду за допомогою застосування додатку В, то код посади (професії) буде той самий, що і базової, від якої вона створена. Також, коли створюється нова назва роботи, не допускається скорочення або зміна порядку слів у найменуванні базової професійної назви роботи.

 Таким чином, можна розширити назви, візьмемо до прикладу професійну назву роботи бухгалтер (код КП 3433).

Наприклад, нам потрібно виділити окремо бухгалтерів, які займаються розрахунком зарплати, обліком основних засобів, обліком матеріалів, банківськими операціями, первинною документацією, податковими накладними. Рекомендуємо це зробити таким чином:

  1. Бухгалтер з розрахунку заробітної плати (код КП 3433) ;
  2. Бухгалтер з ведення обліку основних засобів (код КП 3433);
  3. Бухгалтер з ведення обліку матеріалів (код КП 3433);
  4. Бухгалтер з роботи з банківськими операціями(код КП 3433);
  5. Бухгалтер з обліку первинної документації (код КП 3433);
  6. Бухгалтер з формування податкового кредиту та податкових зобов’язань (код КП 3433).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»