• Посилання скопійовано

Посвідчення про відрядження є необов’язковим документом

Підприємство використовує свою розроблену форму посвідчення про відрядження. Чи обов'язково ставити печатку підприємства, на яке відряджений співробітник, на ньому для підтвердження відрядження?

Для кожного підприємства головним орієнтиром є  Положення про службові відрядження, яке визначає  базиси поїздки, зокрема, питання щодо документального оформлення відряджень.

Основним і, звісно, обов’язковим документом є наказ (розпорядження) про відрядження. У ньому зазначають: 

  • ПІБ і посаду відрядженого працівника;
  • пункт призначення (місто, область); 
  • мету відрядження;
  • назву підприємства, на яке відряджається працівник; 
  • строк відрядження;  розмір добових;
  • інші умови відрядження залежно від конкретної ситуації.

Інші документи, зокрема, завдання на відрядження, кошторис витрат ( є обов’язковим винятково для бюджетників (п. 6 розділу І та п. 1 розділу ІІІ Інструкції № 59), звіт про виконану роботу у відрядження, як і посвідчення про відрядження —  є необов’язковими формами. Проте на практиці багато підприємств продовжують використовувати посвідчення про відрядження (як у разі поїздки працівників до кількох міст, так і до одного). Необхідність оформлення посвідчення про відрядження фіксують у Положенні про службові відрядження. Нагадаємо, що форму посвідчення про відрядження було затверджено Наказом №260, проте згідно з Наказом № 738 вона втратила чинність.

На те, що завірення печаткою відміток у посвідченні про відрядження є обов’язковим, звертав увагу  Мінфін у листі від 17.08.2005 р. №31-03173-07/8/17365, де зазначено, що обов'язковість засвідчення печаткою відміток про  прибуття  у пункти  призначень,  вибуття  з  них і прибуття до місця постійної роботи передбачена у  посвідченні  про  відрядження,  форма  якого відповідно до вимог пп. 4.5.8 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств", затверджена наказом  Державної податкової адміністрації від 28.07.97 р. №260 .

Проте на сьогодні, як було зазначено вище, Наказ №260 втратив чинність, а посвідчення є необов’язковим документом при оформленні відрядження. Тож, якщо формою посвідчення, яка затверджена на підприємстві, передбачено наявність печатки, її потрібно ставити, якщо ні – то не потрібно. Оскільки  все одно нарахування добових, підтвердження самого відрядження здійснюється згідно з наказом про відрядження.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»