• Посилання скопійовано

Працівник не може працювати за станом здоров’я: які дії роботодавця?

Працівника прийнято на роботу. Але пізніше виявилося, що працівник має інвалідність і в довідці МСЕК зазначається, що він непрацездатний. Які дії роботодавця?

Згідно з ст. 24 КЗпП, забороняється укладення трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота, протипоказана за станом здоров'я.

Єдине, чим можуть «допомогти»  в цьому випадку норми законодавства – це п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Як зазначається у листі Мінсоцполітики від 09.10.2019 р. №1463/0/206-19, роботодавець може з власної ініціативи розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір, якщо протипоказання стану здоров’я, виявлені після укладення таких договору договорів. Зокрема, якщо працівник не відповідає займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації чи стану здоров’я, які перешкоджають продовженню такої роботи (п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП). 

Звільнити за такою підставою роботодавець має право лише, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу. 

Слід зазначити, що відповідно до ст. 44 КЗпП при припиненні трудового договору з підстав, зазначених, зокрема, у п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

***

Читайте також: Коли невідповідність займаній посаді за станом здоров'я призводить до звільнення? 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»