• Посилання скопійовано

Чи можна розширити назву посади згідно з класифікатором професій?

В приватній школі є курси англійської мови. Чи правильно буде прийняти на роботу викладача на посаду з кодом КП 2351.2 «Викладач (методи навчання))», розширивши назву - «Викладач англійської мови»?

Класифікатор професій – це нормативно правовий документ, який легалізує професійні назви робіт. Він має застосовуватися всіма суб’єктами господарювання під час запису про роботу у трудові книжки працівників. Така вимога міститься як у Класифікаторі професій, так і в Інструкції №58.

Отже, коли роботодавець складає штатний розпис, він повинен розуміти – саме на посади за їх назвами, зазначеними в цьому документі, будуть далі прийняті працівники. І саме ця назва посади зазначатиметься в наказі про прийняття на роботу і в трудовій книжці. А в разі зміни такої назви доведеться складати наказ про переведення на посаду з новою назвою, про що теж робити запис до трудової книжки. Якщо зміна назви спричинена помилкою у назві, зазначеній в штатному розписі, доведеться її виправляти наказом про внесення змін до штатного розпису, до наказу про прийняття на роботу і робити запис про це в трудовій книжці. Про все це у роз’ясненні від Держпраці ви можете прочитати тут.   

Щоб обрати назву нової посади або перевірити відповідність Класифікатору вже існуючих посад, можна піти двома шляхами – за кодом посади або за її назвою. Тобто, якщо говорити мовою самого Класифікатору, у його додатках А і Б відповідно наводяться покажчики професійних назв робіт за класифікаційними угрупованнями та абетковий покажчик професійних назв робіт.

Для зручності у користуванні КП у додатках А і Б наводяться також коди ЗКППТР (Загальносоюзний класифікатор професій, посад та тарифних розрядів), номери випусків ЄТКД (Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт та професій робітників) та ДКХП (Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників).

Але, перш ніж користуватися пошуком, радимо почитати Основні положення та Описання розділів класифікації професій. З них ми дізнаємося, зокрема, що:

  • у КП професійні назви робіт наводяться у чоловічому роді, окрім назв, які застосовуються виключно у жіночому роді (друкарка, економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка);
  • від назв, зазначених у додатках А і Б, можуть утворюватися похідні назви професій (професійних назв робіт, посад) доданням похідних слів (провідний, головний, молодший, змінний, гірничий, третій тощо), наведених у додатку В;
  • окремі професійні назви робіт у КП записано з використанням дужок.

Викладач (методи навчання)» належить  до класифікаційного угрупування 2351.2 «Іші професіонали в галузі методів навчання».

Отже,  в приватній школі  правильним варіантом буде ввести посаду з кодом КП 2351.2 «Викладач (методи навчання)», розширивши назву.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»