• Посилання скопійовано

Добові відряджених будівельників за час ізоляції за кордоном: куди віднести витрати?

Чи має право підприємство брати на витрати добові та зарплату відряджених до Польщі співробітників, якщо вони 14 днів там не працювали, а перебували на карантині на самоізоляції?

Якщо працівник надасть підтвердні документи про затримку у відрядженні, і керівник приймає позитивне рішення про продовження відрядження, працівнику за період самоізоляції треба сплатити добові та здійснити оплату праці (якщо він в цей період працює!) не нижчу від середнього заробітку, компенсувати витрати на проживання (звісно, за умов їх документального підтвердження). Детально про це ми говорили тут

Оскільки у відрядження були направлені працівники для виконання будівельних робіт, то, якщо під час іноземної ізоляції (затримки у відрядженні) вони фактично не працювали, то за дні такої ізоляції роботодавець має виплатити лише добові. Якщо ж працівники все-таки під час такої ізоляції виконували якусь роботу віддалено через комп’ютер, що не потребує безпосередньо участі у будівництві (наприклад, проектування будівництва, здійснення якихось прорахунків й т.п.), то окрім добових, слід виплатити зарплату за дні роботи у ізоляції.

Що стосується відображення витрат по добовим за час іноземної ізоляції, то відмітимо наступне.

Так, податківці у Віснику ДПС (див. тут)  зазначають таке:

«Відповідно до положень П(С)БО 16 витрати на оплату службових відряджень є витратами звітного періоду та залежно від належності працівника до відповідного підрозділу підприємства можуть бути включені до складу таких витрат: 

собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) як інші прямі витрати, які можна віднести до конкретного об’єкта витрат (пункти 11, 14 ПБО 16), якщо відрядженими працівниками є, наприклад, наладчики устаткування при наданні послуг безпосередньо на об’єкті, будівельники при виконанні будівельно-монтажних робіт тощо;

  • загальновиробничих при відрядженнях персоналу дільниць, цехів (п. 15.1 ПБО 16);
  • адміністративних, якщо відряджені працівники задіяні в управлінні та обслуговуванні підприємства (п. 18 ПБО 16);
  • витрат на збут, якщо відряджаються працівники, зайняті збутом (п. 19 ПБО 16)».

Так, згідно з п.12 П(С)БО 18 витрати за будівельним контрактом включають: витрати, безпосередньо пов'язані з виконанням даного контракту; загальновиробничі витрати.

До складу витрат, безпосередньо пов'язаних з виконанням будівельного контракту, належать прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати (включаючи вартість виконаних субпідрядниками робіт) згідно з П(С)БО 16.

Відповідно до п.5.5 Додатку 1 до Методрекомендацій №573 до складу елемента «Інші операційні витрати» належать витрати на відрядження, а саме: добові (у повному обсязі), вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення. Тобто витрати на добові відряджених безпосередньо будівельників, що включені до виробничих бригад, включаються до собівартості будівельно-монтажних робіт (рахунок 23).

В той же час, згідно з п. 14 П(С)БО 18 до складу загально-виробничих витрат включаються передбачені П(С)БО 16 затрати на управління, організацію та обслуговування будівельного виробництва. Водночас відповідно до п. 15.1 П(С)БО 16 до складу загально-виробничих витрат включаються, зокрема, витрати на оплату службових відряджень персоналу цехів, дільниць тощо.

Про добові (у повному обсязі), вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення працівників апарату управління відокремлених виробничих підрозділів, лінійного персоналу (начальників дільниць, виконавців робіт, майстрів, механіків дільниць тощо) будівельної організації, робітників, які здійснюють обслуговування апарату управління відокремлених виробничих підрозділів, у Додатку 2 до Методрекомендацій №573 сказано, що такі витрати є загальновиробничими витратами (рахунок 91).

Оскільки час затримки у відрядження через вимушену ізоляцію також визнається часом відрядження, то, вважаємо, що в залежності від того які саме працівники-будівельними (виробничі бригади чи управлінські та обслуговуючі бригади) направлені у закордонне відрядження, то й витрати на добові та найм житла мають відноситися або до собівартості будівельно-монтажних робіт (рахунок 23) або до загальновиробничих витрат (рахунок 91).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»