• Посилання скопійовано

Як здійснювати оплату роботи будівника у відрядженні?

Робітники зайняті на будівництві в іншому місті по 1-2 роки та фактично повний місяць перебувають у відрядженні. Додому приїжджають на 1-2 дні на місяць. Крім оплати за роботу у відрядженні працівники отримують щомісячні премії. Як правильно оплачувати роботу в період відрядження та як розраховувати оплату за середньою зарплатою?

При розрахунку відпустки приватним підприємствам не заборонено користуватися Інструкцією №59 та Положенням №98, які розроблені для бюджетних установ.

Відповідно до п. 1 розділу І Інструкції №59, службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства, установи та організації на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв'язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства).

Тобто поїздка працівника, пов’язана з роботою в іншому місці, вважається відрядженням.

Абзацом 1 п. 6 Постанови №98 зазначено, що строк відрядження визначається керівником, але не може перевищувати в межах України 30 календарних днів. 

Крім того, абз. 2 п. 6  Постанови №98 також передбачено строк відрядження працівників, які направляються для виконання у межах України монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт і який не повинен перевищувати строк будівництва об'єктів.

У ситуації, що розглядається, працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку, що гарантовано ч. 4 ст. 121 КЗпП.

Статтею 121 КЗпП також встановлено гарантії і компенсації працівникам, які перебувають у службових відрядженях. І так, відряджені працівники мають право на:

  • відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з службовими відрядженнями;
  • виплату добових за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення;
  • збереження протягом усього часу відрядження місця роботи (посади).

Отже, щоб розрахувати суму, яку належить виплатити працівнику за час відрядження, необхідно розрахувати і порівняти дві величини:

1) середньоденну зарплату;

2) денну заробітну плату, розраховану виходячи з тарифної ставки (окладу) працівника, за місяць, у якому він перебував у відрядженні.

Тому, якщо колективним договором обумовлена така оплата праці працівникам, і який не містить інших особливостей щодо оплати праці, то при розрахунку середньої заробітної плати потрібно користуватися Порядком №100.

Відповідно до п. 2 Порядку №100, у  всіх  інших випадках збереження середньої заробітної плати середньомісячна  заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні  2  календарні  місяці  роботи, що передують події, з якою пов'язана  відповідна  виплата. 

Пунктом 3 Порядку №100 передбачені виплати, які включаються при обчисленні середньої заробітної плати - це основна заробітна плата, доплати, надбавки, премії, які мають постійний характер тощо. Премії включаються до заробітку того місяця,  на  який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на  заробітну  плату.  

При обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження не враховуються компенсаційні виплати на відрядження (пп. «в» п. 4 Порядку №100).

Для розрахунку одноденної заробітної плати потрібно суму повного окладу (тарифної ставки) відрядженого працівника та інших нарахованих йому в місяці відрядження виплат (премії, доплати, суми індексації тощо) поділити на кількість робочих днів у цьому місяці за графіком роботи підприємства (працівника).

Відповідно сума оплати днів відрядження виходячи зі звичайної зарплати визначається як добуток одноденної заробітної плати та кількості днів відрядження.

Отже, порівнявши ці дві величини необхідно вибрати більшу і на її підставі розрахувати суму оплати часу відрядження.

 

Приклад: 

Відрядження тривало з  1 квітня по 29 квітня.  У лютому було відпрацьовано за робочим місцем 2 дні - зарплата 500 грн. і було відрядження 23 дні - оплата 8000 грн. Також була нарахована премія за лютий - 2000 грн.  В березні було відпрацьовано за робочим місцем 3 дні - зарплата 750 грн і було відрядження 22 дні - оплата 7800 грн. Також була нарахована премія за березень - 5000 грн. Як оплатити відрядження у квітні? 

 

Крок 1. Визначаємо денну зарплату виходячи з окладу працівника. 

З умов прикладу ми бачимо, що вона становить 250 грн. 

Крок 2. Визначаємо середньоденну зарплату, виходячи з доходів 2 місяців, які передують відрядженню. 

Тут є нюанс, про який ми писали тут.

В умовах прикладу зазначено оплату попередніх відряджень, але не сказано, з чого така оплата робилася: з окладу працівника чи з середньої зарплати. Виходячи з арифметичних розрахунків видно, що якщо зазначені дні – це робочі дні під час відрядження, то оплата робилася явно не з 250 грн за день, а з іншого (більшого) показника. Тобто можна зробити висновок, що використовувалась середня зарплата. Це й зрозуміло, адже за рахунок щомісячних премій середній заробіток працівника буде вищим, ніж лише з окладу. 

Мінсоцполітики в листі, який ми коментували за посиланням, нагадує, що при розрахунку середньої зарплати для відрядження не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпустки, відрядження).  Не слід враховувати й сам період (робочі дні), за які нарахований цей середній заробіток.  Приклад цього наведено тут.

Щодо премій теж є нюанс. У разі виплати середньої заробітної плати за період відрядження премій за цей період не нараховують. Тож, якщо ми говоримо в прикладі про премію в 2000 грн або в 5000 грн (максимального обмеження немає), то це має бути премія, яка нараховується за дні, коли працівник у відрядженні не був, але працював на своєму робочому місці. Тоді вважатиметься, що ця премія обчислена пропорційно відпрацьованому часу. 

Місячна премія,  вже обчислена пропорційно відпрацьованому часу,  враховується в повному обсязі. Так зазначено у листі Мінсоцполітики від 18.04.2012 р. № 283/13/155-12.

Тобто для розрахунку беремо лише дані щодо відпрацьованого часу: (500 + 2000 + 750 + 5000) / (2 + 3) = 1650 грн. 

Крок 3. Оскільки середньоденна зарплата вища за денну, то оплату відрядження здійснюємо з більшого показника – 1650 грн за кожний робочий день у відрядженні. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»