• Посилання скопійовано

Як визначається норма робочого часу при підсумованому обліку?

Як правильно оплачувати робочий час за підсумованим обліком: за окладом за місяць чи за годинною ставкою? Чим відрізняються ці види розрахунку? Як визначається норма робочого часу за підсумованим обліком у разі, якщо обліковий період - місяць?

При підсумованому обліку робочого часу встановлена відповідно до законодавства щоденна або щотижнева норма робочого часу може не дотримуватися. Але  при цьому загальна тривалість робочого часу за обліковий період не повинна перевищувати нормальної кількості робочих годин. 

Обліковий період — це відрізок (період часу) часу, за який працівник повинен відпрацювати нормальну кількість робочих годин.  Обліковий період може дорівнювати, наприклад, місяцю, кварталу, півріччю, року тощо (п. 6 Методрекомендацій №138). Проте рекомендується максимально «розтягувати» обліковий період до півріччя/року. 

При підсумованому обліку робочого часу робота працівників регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності можуть бути передбачені в колективному договорі. Графіки роботи (змінності) розробляються таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого ст. 50 та 51 КЗпП (п. 3 Методрекомендацій №138).

Своєю чергою, згідно з п. 6 Методрекомендацій №138, підсумований  облік  робочого  часу  кожного  працівника здійснюється за табелем виходів на роботу та затвердженим графіком роботи  (змінності)  за  обліковий період.  Облік робочого часу за кожним працівником має провадитись наростаючим підсумком з початку встановленого облікового періоду.

Отже, підсумований облік робочого часу передбачає саме облік годин. Відповідно, і оплата праці відбувається за відпрацьовані години. А ось від якого показника слід відштовхуватись – від посадового окладу чи годинної тарифної ставки, це визначається за домовленістю між працівником і роботодавцем.

Таким чином, працівнику, який працює за підсумованого обліку, може бути встановлено погодинну тарифну ставку. І оплата його праці відбуватиметься за схемою: кількість відпрацьованих годин х тарифна ставка.

Але цілком можливо, що такому працівнику буде встановлено тарифну ставку за день або місяць, або ж місячний посадовий оклад. В такому випадку тарифну ставку (оклад) доведеться поділити на кількість годин в певному місяці, за які він чи вона встановлені. І далі вже це співвідношення помножувати на кількість відпрацьованих годин.

Зокрема, відповідно до листа Мінсоцполітики від 02.07.2018 р. №1139/0/101-18/28 при визначенні годинної ставки для оплати відпрацьованого часу необхідно місячний оклад працівника розділити на місячну норму тривалості робочого часу на відповідний місяць, затверджену правилами внутрішнього трудового розпорядку для даного підрозділу (працівника), тобто це буде норма, яка визначена графіком виходу на роботу саме для цього працівника.

Таким чином, оклад при підсумованому обліку робочого часу виплачується повністю, якщо норма робочого часу за обліковий період відпрацьована. Якщо ж ні — оплачується фактично відпрацьовані години, але за годинною ставкою, яку визначають, розділивши оклад на норму робочих годин, установлену графіком виходу на роботу працівника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»