• Посилання скопійовано

Закордонне відрядження: за яким курсом визнавати витрати?

Згідно з ПКУ розмір неоподатковуваних добових за кордоном може становити до 80 євро. За яким курсом рахувати відрядні? При здійсненні вантажних перевезень за кордоном водії здійснюють витрати на обслуговування автомобілів, платні дороги тощо. При визначенні витрат використовується курс НБУ на дату здійснення витрат чи авансового звіту?

Визначення курсу валют при закордонному відрядженні і, відповідно, курсових різниць залежить від того, чи видавався аванс на таке закордонне відрядження, чи ні.

Згідно з п. 5 П(С)БО 21, операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції (дати визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів та витрат).

Отже, якщо підприємство надало працівнику аванс в іноземній валюті, то у такому випадку для визначення витрат на відрядження застосовується курс НБУ, що діяв на дату надання такого авансу.

Якщо працівник не отримував авансу на закордонне відрядження або отримав його у гривні, то добові та інші витрати, що встановлені в іноземній валюті, розраховуються за курсом  на дату затвердження  авансового звіту

У випадку, коли підприємство видало аванс у валюті, однак працівником було понесено додаткові витрати, які підтверджені документально, то під час видачі працівникові інвалютного авансу на закордонне відрядження виникає дебіторська заборгованість — немонетарна стаття (адже передбачається, що такий аванс працівник витратить). А за такими статтями курсові різниці не визначають згідно з п. 7 П(С)БО 21.

Відповідно до п. 5 та п. 6 П(С)БО 21, витрати в межах виданого інвалютного авансу визначають за курсом НБУ на дату його видачі, а решту суми — на дату затвердження авансового звіту. Таке ж роз’яснення міститься у листі Мінфіну від 03.06.2004 р. №31-04200-30-16/9596.

Проте зверніть увагу, що з метою оподаткування ПДФО та ВЗ сума «неоподатковуваних» добових ( 80 євро) визначається іншим методом, а саме: за пп. 170.9.1 ПКУ – за курсом на кожен день перебування у відрядженні. Однак такий розмір визначається виключно з метою оподаткування ПДФО та ВЗ і не впливає на бухгалтерське відображення операції з визнання витрат.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»