• Посилання скопійовано

Доплата до мінімальної зарплати при підсумованому обліку робочого часу

Працівники працюють доба через три згідно з графіком змінності, але бувають місяці, коли у працівника відпрацьованих годин менше норми. Оплату підприємство проводить погодинно (28,31 грн/година). Чи потрібно платити цілу ставку (тобто 4 723 грн)?

Держпраці зауважує, що при підсумованому обліку робочого часу робота працівників регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з профспілками, а в разі їх відсутності можуть бути передбачені в колективному договорі.

Згідно з листом Мінсоцполітики від 21.02.2017 р. №242/0/102-17/282, у випадку застосування підсумованого обліку робочого часу розпорядок робочого дня і графіки змінності мають бути побудовані таким чином, щоб робочий час, який зобов’язані відпрацювати працівники за обліковий період, встановлений в колективному договорі, відповідав установленій законодавством нормі робочих годин, що припадає на цей період.

У кінці кожного місяця провадиться нарахування працівникам належної їм заробітної плати згідно з діючими умовами оплати праці: нарахування окладів, доплат і надбавок, в т. ч. за роботу у нічний час, роботу у святкові та неробочі дні тощо, а після закінчення облікового періоду, у випадку наявності надурочних годин, провадиться оплата надурочної роботи.

Відповідно до ст. 31 Закону про оплату праці, розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати.

Якщо робота при підсумованому обліку робочого часу виконується у межах встановленої працівнику тривалості робочого часу, яка є меншою від нормальної тривалості робочого часу, відповідно до графіка роботи, йому нараховується заробітна плата в розмірі, не нижчому від мінімальної заробітної плати.

При цьому у випадку, коли працівник відпрацював усі робочі години, встановлені йому графіком виходу на роботу (графіком змін), то йому мають нараховувати оклад, встановлений йому в трудовому договорі (штатному розписі), провести за необхідності доплату до розміру мінімальної зарплати та врахувати, що доплата за нічну роботу розраховується із встановленого працівнику окладу, проте нараховується понад розмір мінімальної зарплати.

У випадку, коли працівник протягом місяця перебував у відпустці без збереження зарплати, щорічній відпустці, на лікарняному, не з’явився на роботі з нез’ясованих причин тощо,тобто ним не виконана його норма то зарплата йому нараховується пропорційно відпрацьованому ним часу згідно із встановленим графіком виходів (змін).  Доплата до мінімальної зарплати у цьому випадку також провадиться пропорційно відпрацьованому працівником часу. Тобто 28,31 потрібно помножити на фактично відпрацьовану кількість годин і у випадку якщо нарахована зарплата буде  менше за цю суму, здійснити доплату в сумі різниці. У випадку, зазначеному у запитанні, ці суми мають збігатися, оскільки оплата праці встановлена на рівні 28,31 грн за годину, тобто доплату проводити не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»