• Посилання скопійовано

Відрядна оплата праці для бухгалтерії: чи правомірно?

Керівництво планує перевести працівників бухгалтерії на відрядну систему оплати праці. Чи є цьому підтверджуючі нормативні документи та які одиниці вимірювання застосовувати?

Відповідно до ст. 1 Закону №108, заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, в грошовому вимірі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Відрядною називається така форма оплати праці, при якій заробітна плата працівнику (бригаді) нараховується за кількість продукції (робіт, послуг), яке було вироблено у встановлений час. Інакше кажучи, при відрядній оплаті праці розмір винагороди визначається пропорційно обсягу виконаної роботи.

Статтею 90 КЗпП встановлено відповідні умови, коли при відрядній системі оплати праці, розцінки за роботу встановлюються розрядами, тарифними ставками (окладами) і нормами виробітку (норми часу).

Враховуючи вищезазначене, можна зробити висновок, що відрядна система оплати праці не може бути застосована до працівників бухгалтерії, оскільки вони не задіяні безпосередньо у виробництві та виготовленні продукції. Тому переведення працівників бухгалтерії на відрядну оплату праці є неправомірним. Оплата праці бухгалтера залежить від професійно-ділових якостей та складності виконуваної роботи, яка оплачується згідно з тарифною ставкою (посадового окладу) згідно з штатним розписом, затвердженим на підприємстві.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»